Nu we niet goed in de kerk kunnen toeleven naar het kerstfeest, is het des te belangrijker om dat thuis goed te doen. De tijd van advent is een tijd van voorbereiding, om klaar te worden voor het mysterie van kerst.

In de Adventstijd kon je elke zondag één filmpje kijken zodat je de rest van de week met het betreffende thema aan de slag kon gaan. De afbeelding die iedere zondag onder het filmpje staat kon je uitprinten en inkleuren en thuis nadoen wat wij doen in de filmpjes.

Wat je ook doet: vergeet niet de kaarsen! Wij kozen voor 3 paarse en een roze voor advent, en een grote witte Kerstkaars. Dat is zo de traditie. Maar je kunt ook iets anders kopen, of zelf maken.

Alles wat wij doen in de filmpjes, de woorden die we spreken, het materiaal dat we gebruiken, alles komt van Godly Play. Godly Play is een manier van verhalen vertellen. Bijbelverhalen, en ook verhalen die gaan over gewoontes en tradities in de kerk. Er horen vaste woorden en gebaren en materialen bij. Op godlyplay.nl staat meer informatie. De woorden uit deze filmpjes (vertaald) komen grotendeels uit het boek ‘Stories of God at Home, A Godly Play Approach’, geschreven door Jerome Berryman

Thema’s per week
Week 1 = de profeten. Zoek teksten in de Bijbel waar profeten iets zeggen over de goede koning die komt. Denk met elkaar na over wie moderne profeten kunnen zijn.
Week 2 = de heilige familie op weg. Bespreek hoe jullie familie er uit ziet, je kan bijvoorbeeld een stamboom maken. Vertel je kinderen hoe het was om hen te verwachten. Lees in de Bijbel over de omstandigheden waaronder Jozef en Maria op weg gingen. Denk na over reizen die je nog zou willen maken.
Week 3 = de herders. Deze week zou je engelen kunnen knutselen en op het raam plakken, of uitdelen aan mensen. Deze zondag is roze, het wit mengen we al een beetje met het paars. Voel je de feeststemming al? En praat met elkaar: heb jij weleens iets wonderlijks gezien?
Week 4 = de wijzen. Ga eens naar buiten na het avondeten en kijk naar de donkere lucht. Zie je de sterren? Zie je dat het er meer worden als je langer kijkt? Het verhaal van de wijzen staat in Mattheus. Denk eens na: waarom zou Lucas herders als eerste gasten bij Jezus brengen, en waarom vertelt Mattheus over de wijzen?

En natuurlijk is er een filmpje voor kerst.