De ooit zo rijke, vruchtbare grond is op heel veel plekken in Afrika uitgeput en uitgedroogd. Boeren kampen met slechte oogsten en lijden honger. De oorzaken zijn divers: ontbossing, overbegrazing, verbranding, onregelmatige regens en slechte landbouwpraktijken. Het gevolg bij vele bewoners van het platteland is dat ze te weinig voedsel of een zeer eenzijdig dieet (mais) hebben. Dit kan leiden tot structurele ondervoeding, weinig weerstand en verstoring van de ontwikkeling van lichaam en hersenen bij kinderen. Dit leidt onder andere tot leerproblemen.

Hoe kar deze neerwaartse spiraal worden doorbroken? Tree of Life Kameroen geeft landbouw trainingen, zodat de bodem herstelt en oogsten verbeteren. De trainingen beginnen met ‘Foundations for Farming’. Deze methode is gericht op natuurbehoud en de productie van een diversiteit aan basisvoedselgewassen, zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Hierbij wordt de transitie gemaakt naar boslandbouw. Dit is een regeneratieve en cyclische manier van landbouw, waarbij verschillende (boom)gewassen worden gecombineerd zodat ze elkaar versterken.

Om de kennis te blijven verdiepen en te verbreden en om vernieuwende trainingen te kunnen blijven geven, wordt er op dit moment geëxperimenteerd met een ouderwetse methode van bewaren. Aardappelen worden in een afgedekte kuil bewaard. Ze worden dan weer verkocht als er nauwelijks aardappelen op de markt zijn.

Doe je mee en ondersteun je de mensen in Kameroen actie door te geven voor het aanleggen van een demonstratieveld, de aankoop van zaden, een waterpomp of stekken? Geef aan de collecte van zondag 13 oktober, in de Appostel-app of maak je bijdrage over op NL80 RABO 0129 828 459 t.n.v. Stichting Tree of Life o.v.v. Kameroen. Hartelijk dank alvast.

Als u meer wilt weten, kunt u ook kijken op de website https://treeoflife.international/   of  https://treeoflife.international/duurzame-projecten/kameroen/