Moldavië is het armste land in Europa en ligt ook naast Oekraïne. Ze vangen op dit moment veel Oekraïense vluchtelingen op, terwijl ze zelf weinig of geen geld en faciliteiten hebben.  Vanwege de grote armoede en werkloosheid werkt naar schatting 25% van de werkende bevolking jaar in jaar uit in het buitenland. In de praktijk kunnen ze maar 2-3 weken per jaar thuis zijn! In Nederland kun je je dat bijna niet voorstellen.

Deze situatie heeft met name desastreuze effecten in de dorpen van het land. Het betekent dat veel kinderen en ouderen ((over-)grootouders) in feite alleen achterblijven, of samen met vluchtelingen uit Oekraïne in hun kleine huisjes! Hoewel kerken maar weinig geld en vrijwilligers hebben, willen ze er voor deze kwetsbare kinderen en ouderen zijn.

Moldovan Christian Aid (MCA) ondersteunt deze kerken bij het diaconale werk en traint jongeren zodat zij ouderen kunnen helpen en voor ze op willen komen. Dit heeft een hele positieve uitwerking op zowel de jongeren als de ouderen; De jongeren zien dat ze wat kunnen betekenen voor anderen, en krijgen meer gevoel van eigenwaarde. De ouderen krijgen ondersteuning en zijn blij met de aandacht die er is, want zij hebben veel te maken met eenzaamheid.

Steun dit werk in de collecte of met een bijdrage op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. het projectnummer ‘W 009226’ of doneer online. Hartelijk dank!


Hieronder een video t.b.v. de collecte