In het dichtbevolkte Rwanda leeft 70 procent van de inwoners van landbouw. Maar door gebrek aan grond kunnen veel mensen lastig rondkomen. Eén gewas verbouwen is niet genoeg om een gezin te voeden. Rwandese zusters diaconessen (in blauwe pij) trainen elk jaar 150 boeren en boerinnen op hun demonstratieboerderij. Ze leren ze veeteelt en groenten en fruit verbouwen met moderne landbouwtechnieken. Na de training begeleiden ze boeren in hun eigen dorp. Steeds meer ouders kunnen hun kinderen hierdoor gezonde voeding geven.

Jongeren perspectief bieden

Bij de Presbyteriaanse Kerk in Rwanda staan jongeren, armen en slachtoffers van de genocide centraal. Jongeren krijgen trainingen, die hen perspectief geven in hun eigen dorp. Arme gemeenteleden leren via betere landbouw-methoden en spaargroepen hun omstandigheden te verbeteren.

Zeventig (!) procent van de Rwandese bevolking is jonger dan dertig. Veel jongeren uit afgelegen dorpen trekken naar de hoofdstad op zoek naar opleiding of werk. De kerk wil deze jongeren meer perspectief bieden in hun eigen omgeving. Met uw steun kunnen ze trainingen volgen als jonge ondernemer of artiest. Ze leren over administratie en financiën, spaargroepen, leiderschap, maar ook media, muziek, sport, zang, poëzie en drama, schilderen, moderne of traditionele dans.

Een persoonlijk verhaal
Sinds Evariste een landbouwtraining volgde bij Rwandese zusters heeft zijn gezin het een stuk beter: “Wij kunnen nu leven van de opbrengst van ons land. We verbouwen zelfs genoeg om groenten te verkopen. Daardoor kan ik onze elektriciteit, ziektekostenverzekering en de school voor mijn drie kinderen betalen en nog geld opzij leggen voor moeilijke tijden.”
De Rwandese zusters hebben hem geleerd om terrassen aan te leggen, zodat vruchtbare grond niet kan wegspoelen. Ook maakt hij nu gebruik van irrigatie en wisselteelt. Vroeger verbouwde Evariste alleen zoete aardappels en bananen, nu veel meer gewassen: aubergines, paprika’s, bieten, bonen, uien en tomaten, die hij ieder jaar van plek verandert. Ook weet hij nu hoe belangrijk bomen zijn om water vast te houden. Zijn leerproces gaat door: ongeschoolde boeren als Evariste worden gekoppeld aan een professionele boer in de buurt. De Rwandese zusters kunnen één boer of boerin trainen voor 160 euro. Daar vragen we uw bijdrage voor via Kerk in Actie. Dank u wel.

www.kerkinactie.nl/zustersrwanda

Steun dit werk

Uw gift is welkom via de collecte of op NL 89 ABNA 0457 457 457, t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. ‘Kerk Rwanda’ of doneer online. Hartelijk dank!