Veel arme boeren in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal leven al generaties lang in armoede. Ze geloven niet dat hun leven ooit zal verbeteren. De christelijke ontwikkelingsorganisatie ACAT doorbreekt deze mentaliteit door boerenfamilies te laten samenwerken. De Bijbel inspireert de boeren. ACAT leert ze hoe ze met betere landbouwmethoden de voedselopbrengst kunnen verhogen. Ze brengen families samen in actie en geven hen hoop. In het kader van ‘jong geleerd, oud gedaan’ investeert de organisatie daarnaast ook in kinderen, zodat er een structurele verbetering van de leefomstandigheden optreedt.

Hoe gaat dat in de praktijk: De inwoners lezen eerst samen bijbelverhalen, die hen inspireren om niet bij de pakken neer te zitten maar in actie te komen. Daarna leren ze hoe je compost maakt voor een vruchtbare bodem, moestuinen aanlegt en water beter vasthoudt. En hoe je samen een spaargroep vormt en een bedrijf opzet. Het programma is succesvol: door betere landbouwmethoden verhogen de boeren hun voedselopbrengst en is er meer geld voor investeringen, onderwijs en gezondheidszorg

Persoonlijk verhaal
Xolile is 13 jaar en woont samen met haar broers en zussen bij haar oma. Haar oma brengt veel tijd door in haar tuin en verbouwt en kweekt daar groente en fruit. Ook repareert ze kleding voor extra inkomsten. Xolile helpt haar oma door de tuin te besproeien en door de herstelde kleding naar de eigenaren terug te brengen. Xoliles oma is enthousiast over de training die ze heeft gekregen, haar bedrijfje bloeit als nooit tevoren. “Ik heb geen geldzorgen meer en kan goed voor mijn kleinkinderen zorgen. Ik geniet ervan om te zien hoe gezond en blij ze zijn”, zegt ze.

Steun dit werk

Kerk in Actie steunt dit mooie werk.  Geef in de collecte of op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. ‘bijbels boeren Zuid-Afrika, of doneer online via http://kerkinactie.nl/bijbelsboeren. Hartelijk dank!