In Bourj Hammoud, een overbevolkte en arme wijk in Beiroet, zijn de problemen niet te overzien. Gebrek aan goed onderwijs, werkloosheid, armoede en geweld ontnemen jongeren – Syrische vluchtelingen, maar ook de Libanese jeugd – elk perspectief op een betere toekomst. Daarbij is Beiroet de klap van de ontploffing in de haven nog steeds niet te boven en ligt de gehele economie en de politiek van het land ‘plat’.

Jongerencentrum Manara in Beiroet vangt ieder jaar duizend kwetsbare tieners uit deze wijk op. Het centrum voelt voor hen als een tweede thuis: ze krijgen huiswerkbegeleiding, een vaktraining, psychosociale hulp of kunnen er terecht voor een partijtje tafelvoetbal of airhockey. Deze veilige en liefdevolle plek, waar jongeren de ruimte krijgen leeftijdsgenoten te ontmoeten en even onbezorgd jong kunnen zijn, geeft hen een stevig steuntje in de rug op weg naar de toekomst.

Persoonlijk verhaal

Hamdan (17) woont na zijn vlucht uit Syrië in buurland Libanon. In Bourj Hammoud is het leven moeilijk, maar hij laat zich niet ontmoedigen. Doordat hij een paar jaar niet naar school kon, zit hij nu in de klas met kinderen die veel jonger zijn dan hij. Maar hij werkt hard en maakt goede vorderingen. In jongerencentrum Manara krijgt hij bijles en doet hij mee aan de fitnessworkshop van jongerenwerker Fouad. Hierdoor voelt hij zich veel gezonder en fitter. Met Fouad kan hij goede gesprekken voeren: over het leven, geloof en alles wat hem bezighoudt.

Steun dit werk

Kerk in Actie steunt het werk van jongerencentrum Manara in Beiroet.  Geef in de collecte of op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. ‘Jongeren Libanon’, of doneer online via http://kerkinactie.nl/jongerenlibanon. Hartelijk dank!