Stel je wordt midden in de nacht wakker. Je dorp is omsingeld, gewapende mannen vallen je huis aan. Je ziet hoe je ouders, broers en zussen vermoord worden en alles platgebrand. Alleen jij ontsnapt. Hoe ga je dan verder met je leven? Mala moest toekijken bij executies. Fatima’s kinderen zijn vermoord. Pastor Marks dorp werd in brand gestoken door terroristen. Zo zijn velen getraumatiseerd in Noordoost-Nigeria, waar in tien jaar tijd 20.000 mensen zijn vermoord en 4.000 ontvoerd. Totaal zijn ruim 2 miljoen door het conflict op de vlucht geslagen.

In het noordoosten en midden van Nigeria lijdt de bevolking onder het geweld van de islamitische terreurgroep Boko Haram en criminele nomaden-groepen, die boeren verjagen. Beide groepen roven, moorden en branden hele dorpen plat. Plotseling zijn mensen alles kwijt. Joseph vertelt: “Ik kon lang niet meer spreken en dacht alleen aan wraak. Mijn trauma was als een ziekte die mijn hele leven bepaalde.” In officiële vluchtelingenkampen van de UNHCR is slechts plaats voor 500.000 mensen. De meeste vluchtelingen wonen daarom in dorpen van mensen, die zelf moeilijk rond kunnen komen. Er is een enorm tekort aan voedsel, water en hygiëne.

Kerk in Actie biedt noodhulp om hongersnood te voorkomen en helpt christenen en moslims om hun leven samen te verbeteren. De Raad van Kerken van Noord-Nigeria geeft therapie aan groepen volwassenen, groepen jongeren en groepen kinderen. Voor persoonlijke hulp verwijzen zij desgewenst door naar een psychiater. Inwoners leren elkaar ondersteunen bij het verwerken van hun trauma’s. Joseph heeft er baat bij: “Ik leer vrijkomen van mijn pijn en wraak. Soms kan ik weer even gelukkig zijn.”   Ook ondersteunt Kerk in Actie de Raad met voedselhulp, water en sanitair en hulp voor 1200 volwassenen en 600 kinderen om trauma’s te verwerken. Christenen en moslims verbeteren hun situatie samen. Ze zijn geen vijanden van elkaar, maar bondgenoten in de strijd tegen armoede en terrorisme.

Steun dit werk

Kerk in Actie steunt het werk voor de vluchtelingen in Nigeria.  Geef in de collecte of op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. ‘noodhulp mei Nigeria’, of doneer online via http://kerkinactie.nl/vluchtelingen-nigeria . Hartelijk dank!