Hallo Allemaal,

Vandaag is het de vierde Adventszondag we gaan verder met ons project. Samen zijn we op weg naar Kerst.
Elke week verschijnt hier een filmpje, gemaakt door het theater-duo ‘Schapen en zo’ . Dat zijn twee meiden die heel mooi kunnen zingen en toneelspelen. In het filmpje dragen ze schapen maskers die horen bij hun theater-naam. Want zo zeggen ze “We zijn allemaal schapen van de Goede Herder”.
Laten we snel gaan kijken wat ze deze keer beleven door het filmpje te starten.

Ze waren al heel lang aan het zoeken en nu werd het ook nog donker. Even wisten ze niet meer waar ze heen moesten, ze waren verdwaald en bang.
Wat doe jij als je bang ben?
Net toen ze het allemaal niet meer wisten verscheen er iets op de kaart, heb jij dat ook gezien?
Wat stond er toen er licht op scheen?
Zullen ze het gaan vinden?
Met Kerst kijken we naar het laatste filmpje, dan wordt vast alles duidelijk.

Lang, lang voordat Jezus geboren werd, woonden heel veel Israëlieten in een ander land. Ze waren daar niet naartoe verhuisd omdat ze dat zelf graag wilden. Nee, ze moesten er naartoe verhuizen. Want er waren soldaten uit een ander land naar Israël gekomen. Die soldaten maakten Jeruzalem en de prachtige tempel van God kapot. En ze namen de Israëlieten gevangen en brachten hen naar Babylonië. Voortaan moesten de Israëlieten daar wonen en werken.
Daar zitten de Israëlieten dan, in dat verre land. Ze zijn heel verdrietig. Ze missen Jeruzalem. Ze missen de tempel. Ze missen God.
Komt er ooit een dag waarop ze weer gelukkig zullen zijn? Waarop ze weer terug kunnen naar hun eigen land? Of is God hen vergeten?

Op een dag staat er een profeet op de markt. ‘Luister, mensen van Israël!’ roept hij. ‘Ik heb goed nieuws voor jullie. Jullie stad Jeruzalem is kapot, maar God gaat jullie helpen. Hij zal jullie terugbrengen naar jullie eigen land, naar jullie eigen stad. God gaat iemand naar jullie toe sturen die jullie gaat redden: een speciale dienaar van wie Hij heel veel houdt. Gods dienaar zal ervoor zorgen dat alles weer goed komt. Hij zal jullie land weer heel maken. En hij zal het goed maken tussen God en jullie’.
‘Wat fijn!’ zegt een man die vooraan staat. ‘Wie is het, die dienaar van God Hoe ziet hij eruit?’.
‘Hij is vast heel groot en sterk!’ zegt een meisje.
‘Met mooie kleren!’ zegt een jongen. ‘Kleren van een koning’.
De profeet schudt zijn hoofd. ‘Nee’, zegt hij. ‘Gods dienaar valt niet op. Hij kan naast je staan zonder dat je het door hebt. Hij ziet er helemaal niet bijzonder uit. De mensen lopen hem zomaar voorbij. Ze denken: “dat is iemand waar je niks van kunt verwachten. Die man is niet sterk, dat zie je zo”. Gods dienaar lijkt niet op een grote, sterke boom, maar meer op een klein plantje, dat zomaar weggeblazen kan worden door de wind. Hij zal vaak ziek zijn. Hij zal veel pijn hebben. En de mensen zullen helemaal niet aardig voor hem zijn. Ze zullen een hekel aan hem hebben. Ze zullen hem straf geven. Ze zullen hem slaan. Ze zullen hem zelfs doden’.
‘Wat?’ zegt de man die vooraan staat. ‘Maar zo’n iemand kan ons toch niet helpen?’.
‘Dat is nou juist het geheim’, zegt de profeet. ‘Dit is precies de manier waarop hij ons wel kan helpen. Want Gods dienaar wordt niet zomaar ziek. Hij wordt ziek in onze plaats. Zodat wij niet ziek hoeven te worden. Gods dienaar krijgt niet zomaar straf. Hij krijgt straf in onze plaats. Hij wordt gestraft om wat wij verkeerd hebben gedaan. Gods dienaar sterft niet zomaar. Hij sterft in onze plaats. Hij zorgt ervoor dat het weer goed is tussen God en ons. Jullie weten het allemaal, wij doen veel verkeerde dingen. Vaak luisteren we helemaal niet naar God. We vergeten helemaal wat God graag wil. We lijken wel schapen die niet bij de herder blijven, maar die in hun eentje weglopen. Als een schaap wegloopt, dan kan de herder hem niet beschermen. Dan kan er zomaar een leeuw komen die het schaap dood bijt. Maar Gods dienaar gaat ons helpen. Ook al ziet hij er niet sterk uit, ook al heeft hij geen grote mond en valt hij niet op, hij zal ervoor zorgen dat het goed komt tussen God en ons. Hij gaat ons redden. Gods dienaar komt eraan mensen. En dat is het beste nieuws dat we maar kunnen krijgen!’.

Jaren later wordt Jezus geboren. Hij ziet er niet heel sterk uit. Hij heeft geen grote mond. Eigenlijk valt Hij bijna niet op.
Maar de mensen die in Hem gaan geloven zeggen tegen elkaar: ‘Hé! Die dienaar van God, waar de profeet heel lang geleden over sprak – zou dat Jezus zijn? Hij is als kleine baby naar ons toe gekomen en Hij had niet eens een bedje om in te slapen. Hij helpt alle mensen die Hij tegenkomt. Hij zorgt ervoor dat het weer goed komt tussen God en ons. Hij is onze redder!’

Wat was het weer een mooi verhaal!
Tot slot zingen we samen het projectlied. Het projectlied is elke week hetzelfde.
Zo oefenen we elke week en kunnen we het met Kerst vast super goed meezingen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden, tot de volgende keer.