Omdat het orgel van de Immanuëlkerk dit jaar wordt gedemonteerd, heeft Fokko Bennen in het voorjaar hiervan enkele opnames gemaakt. Hij kreeg hiervoor eindelijk de gelegenheid, omdat er in de pandemie veel vrije tijd beschikbaar kwam. Veel gemeenteleden zijn in de loop der jaren aan dit instrument gehecht geraakt en ook zij zullen het orgel gaan missen. Want het orgel moet verwijderd worden uit de kerk en de omvang van het orgel leent zich slecht voor overplaatsing naar de Emmaüskerk. Vandaar deze als herinnering bedoelde opnames.

De firma Koch uit Apeldoorn bouwde het instrument in 1975 en werd geplaats achter in de kerk. In 2005 is het orgel door de orgelbouwers Hendriksen en Reitsma te Nunspeet opnieuw geïntoneerd en uitgebreid. Er werd een aantal registers vervangen, drie nieuwe tongwerken aangebracht, wit geschilderd en, om het contact tussen organist en het liturgisch centrum te verbeteren, naar voren verplaatst. Bovendien was deze nieuwe plek voor de organist veiliger omdat achterin, kerkgangers bij het uitgaan, de organist bijkans van de orgelbank duwden. Daarentegen mocht je daar soms wel een bemoedigend schouderklopje of dankwoordje in ontvangst nemen wat, hoewel zeer motiverend, het je volledig uit je concentratie dreigde te halen met alle gevolgen van dien. Overigens werd de taaie speelaard van de klavieren bepaald niet door iedere organist gewaardeerd.

Door het gebruik van een zacht Viola 8 register, kan het orgel soms wat Frans romantisch klinken. Mede daarom is voor deze opname gekozen voor werken van de Franse componist: Louis Vierne (1870 – 1937) destijds organist van het beroemde Cavaillé-Coll orgel van de Notre-Dame in Parijs. Door zorgvuldig gekozen registraties is geprobeerd de klankvoorschriften van de componist enigszins te benaderen.

De opname bevat de volgende werken: Prelude et Fuga uit de 1e symfonie.  Cantilene en Adagio uit symfonie nr. 2.  Scherzetto, Berceuse en Madrigal uit 24 Pièces. En omdat straks het orgel stil zal vallen is er ook een korte koraalimpressie te horen over Psalm 65 vers 1. (De stilte zingt U toe o Here).

Wat gelukkig niet gaat stilvallen is de muziek van Bach. Die mag bij dit afscheid natuurlijk niet ontbreken en dus klinkt tenslotte zijn bekende Trio over “Wachet auf ruft uns die Stimme” met koraal.

Op YouTube te beluisteren.  https://youtu.be/p4xFcmHW6pM