Hoi Allemaal,

Vandaag gaat het verhaal verder nadat Jezus de mensen de broden en de vissen gegeven heeft en over het water door de storm naar zijn leerlingen is gelopen en aan de overkant van het meer aan land gegaan. De volgende dag komen mensen naar de plek waar ze hem het laatst gezien hebben en ontdekken dat hij er niet is. Ze gaan op zoek en vinden Jezus in Kafarnaüm. Daar praten ze met Jezus. Jezus vertelt dat hij niet alleen komt om hun buik te vullen met brood en met vis, maar hij komt om ons hart te vullen en ons verstand, het is een teken van Gods koninkrijk.

Luister eerst eens na het volgende lied: duizend woorden

Klik op play om naar het lied duizend woorden te luisteren
Duizend Woorden

Verhaal:

Sprakeloos staat een groep mensen bij het water. Ze kijken naar de golven, die rustig op het strand af komen. Een aangelegde boot klotst zachtjes tegen de kant. Ze kijken naar een vogel, die rondjes vliegt boven het meer. En ze denken allemaal hetzelfde:
Wat is hier gebeurd? Waar is Jezus?

Gisteren waren ze hier met vijfduizend mensen. Jezus brak brood en vis, er was voor iedereen genoeg. Een wonder! Daarna hebben ze gezien hoe de leerlingen van Jezus in de boot gingen. Jezus zelf bleef hier. En er was maar een boot. Dat weten ze zeker. Hoe kan het dan dat hij er nu niet meer is?

Na een tijd doorbreekt iemand de stilte. ‘Ik wil naar de overkant’, zegt een vrouw. ‘Ik wil zien of het mogelijk is dat… of Jezus misschien…’ Ze maakt haar zin niet af. Dat hoeft ook niet, want iedereen denkt hetzelfde. Kan het zijn dat Jezus over het water naar de overkant gegaan is?

Als even later een paar boten in de buurt aanleggen, vragen de mensen of ze mee mogen varen naar de overkant. Terwijl de wind in de zeilen blaast, kijken ze naar de plek waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Veel te ver om te zwemmen, dat is duidelijk. Bovendien: het stormde afgelopen nacht. Ook met een boot was het bijna onmogelijk om over te steken. Zou Jezus toch naar de overkant zijn gegaan?

Als ze aan de overkant uit de boot stappen, zien ze hem meteen.
‘Rabbi!’ roepen ze. ‘Meester, Jezus! Hoe komt u hier?’
‘Waarom zoeken jullie mij?’ antwoordt Jezus. ‘Zoek je mij omdat je honger hebt? Laat ik je dit vertellen: dat wonder van brood en vis, dat deed ik niet alleen om jullie buik te vullen. Ik deed het om je hart te vullen en je verstand. Het was een teken. Een teken van Gods koninkrijk. Ik hoop dat jullie daarnaar zoeken. Zoek niet naar iets dat je buik vult, terwijl je later alsnog weer honger krijgt. Ik hoop dat je zoekt naar iets dat je leven vult. Voor altijd.’

Werkvormen

Soms zie je iets en kun je alleen maar raden wat er gebeurd is.
Bijvoorbeeld de afbeelding hieronder. Bedenk eens wat er gebeurt is? Wie kan dit uitleggen?

Op het onderstaande werkblad staan plaatjes uit het verhaal.
Schrijf de woorden erbij en lees dan van boven naar beneden het goede antwoord.

Neem een groot vel papier. Teken daarop een hoofd en een hart. Schrijf en teken er dingen omheen die Jezus aan de mensen geeft.

Veel plezier en tot de volgende keer!