in de Emmaüskerk te Barneveld van 4 juni t/m 4 september 2022

Leo Rakhorst – olieverf op doek

Joke Tolkamp – acrylverf op doek

Gerda Rozeboom – ruimtelijke objecten

  Hans Boland _ linoleumsneden

Leo Rakhorst

Joke Tolkamp – De Schepping

Groei

“Is groei altijd gewenst?”

Deze driedelige serie schilderijen van Joke Tolkamp zetten de kijker aan het denken:

Het bloemenveld met haar explosieve kleuren, organische vormen en ruwe penseelstreken dragen een gevoel over van een wereld in beweging, zachte beweging, kwetsbare groei.

Ook de jonge eend laat zien hoe teer het leven kan zijn, en hoe mooi deze teerheid is, wanneer men deze weet te waarderen. Een donzig bolletje, nieuw op de wereld, zal snel groeien en kleurrijke veren krijgen.

Het derde schilderij staat in sterk contrast met de rest, het robuuste silhouet van industrie steekt fel af tegen een zachtroze-paarse lucht bij zonsondergang. De rook uit de schoorstenen en de harde lijnen geven een gevoel van onbehaaglijkheid. Maar ook dit schilderij zou ‘groei’ kunnen heten: de groei van productie- en consumptiemaatschappij, waarin de artefacten*) die we in het dagelijks leven gebruiken veraf komen te staan

van de natuurlijke ecosystemen waar deze in de bron vandaan komen. De constante vernieuwing van technologische apparaten en mobiliteits­vormen, en de consumptie daarvan, komt ook met de groei van industriële gebieden, distributiecentra, datacenters en mijnen. Deze grijze gebouwen, buizen, schoorstenen en andere infrastructuren lijken soms los te staan van wat we ‘natuur’ noemen, maar in werkelijkheid zijn ze gebouwd op de groei en compostering van natuurlijke materialen over miljoenen jaren (denk aan ijzer van erts, plastic van olie en silicone van zand).

Kunnen we anders nadenken over economische groei, zodat we ecologische groei in haar waarde laten?

Michelle Geraerts (cultureel antropoloog, 1994) *) artefact : (heel oud) voorwerp dat door mensen gemaakt is

Gerda Roseboom

Hans Boland – Bomen