In november 2022 stond in het Nederlands Dagblad een artikel over de manier waarop christenen hun geloof verbinden aan duurzaamheid. Dit naar aanleiding van een onderzoek van I&O Research in opdracht van het ND en GroeneKerken. En hoewel het artikel zich vooral richt op het feit dat 38 procent van de christenen aangeeft dat hun geloof geen rol speelt in duurzaamheid, vind ik het vooral bemoedigend dat dit bij 62 procent van de christenen wel zo is.

De deelnemers aan het onderzoek koppelen hun opvattingen over klimaat en duurzaamheid vooral aan het woord rentmeesterschap. Ook naastenliefde voor zowel de medemens als alle schepselen wordt vaak genoemd.

Ook binnen onze commissie Groene Kerk komen deze twee thema’s veel naar voren. En het mooie is dat ze vaak ook met elkaar te verbinden zijn. Zo willen we dit jaar als commissie graag Swap Sint organiseren, een soort ruilbeurs die ervoor zorgt dat er voor het Sinterklaasfeest minder nieuw speelgoed aangeschaft wordt. Maar die ook ervoor zorgt dat we onze naasten weer blij kunnen maken met een mooi cadeau. Wat we hier graag aan toe willen voegen is het doneren van een deel van het speelgoed, zodat ook mensen die geen geld hebben voor een Sinterklaascadeau een mooi cadeau kunnen ontvangen of geven. Een hele praktische en leuke invulling van duurzaamheid en naastenliefde.

En zo komen er binnen de commissie groene kerk nog veel meer dingen langs, van het opruimen van zwerfvuil (leuk voor de buurt, goed voor het milieu) en het Repair Café (duurzaam en sociaal).

Misschien heb jij ook wel een goed idee waarmee je je geloof en duurzaamheid kunt combineren. Of misschien vind je het wel leuk om mee te helpen met Swap Sint en dit in de praktijk te brengen. Wij staan altijd open voor suggesties op groenekerk@pgbarneveld.nl. Zo worden we samen een Groene Kerk!