Nog even en dan vieren we Kerstfeest, de geboorte van onze Here Jezus Christus. Het is een feest van bezinning. Maar ook voedsel staat in deze dagen centraal. Een gezellig Kerstdiner met de familie, lekkere dingen bij de koffie en thee, het hoort er allemaal bij.

Maar hoeveel voedsel verdwijnt daarvan in de afvalbak? Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Met alle huishoudens samen verspillen we in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Ter verduidelijking: dat is circa 600 ton en dat zijn 40 grote vrachtwagens vol.

De voedselverspilling ontstaat vaak ongemerkt en ongezien. Er is wat eten over, maar te weinig om te bewaren. Of heel bekend: de koelkast zat te vol en je had het bakje met kliekjes over het hoofd gezien. Voedselverspilling komt ook niet voor uit onwil, maar gebeurt ongemerkt, meer dan ons lief is.

Op www.milieucentraal.nl of via de app ‘verspillingsvrijecoach’ kun je de weggooitest doen en ontdek je waar jij kunt beginnen om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt als individu tot wel 145 euro per jaar besparen door niet te verspillen! Het mes snijdt dan aan drie kanten: je eigen portemonnee, een lagere milieulast en daarmee indirect het voorkomen van honger van onze medemens. Als dat geen win-win is!

Een mooi doel voor de komende feestdagen en voor het nieuwe jaar. We wensen u en jou en allen die je dierbaar zijn Gezegende Kerstdagen en een Gelukkig en Gezond 2021!

Commissie Groene Kerk