Waarom weerman Reinier van een ‘Groene Kerst’ droomt

Elke winter hoop ik dat ze weer gaan vallen: die magische witte sneeuwvlokken. Want sneeuw is nog altijd één van mijn grootste fascinaties. Weet je dat elke sneeuwvlok eigenlijk bestaat uit zeskantige sterren? En dat elk van die sterren compleet uniek is als je ze onder de microscoop legt? Het is ongelooflijk!

Er is voor mij weinig mooiers denkbaar dan op een heldere koude winterdag de eerste stappen zetten in knisperend vers gevallen sneeuw. En om te zien hoe een maagdelijk wit tapijt het landschap compleet transformeert en alles zachte ronde vormen geeft. Dus ja, ik verlang wel naar een witte kerst. Of in elk geval een winter met sneeuw. Wordt het een witte of toch een Groene Kerst?

Kans van 7%

De kans op een witte kerst is al klein, zo’n 7 procent, en die kans wordt in de opwarmende wereld alleen maar kleiner. De kans is dus een stuk groter dat het een Groene Kerst wordt. Letterlijk. Al spreekt die figuurlijke betekenis mij ook erg aan. Wat als we deze kerst eens een goed gesprek zouden voeren onder de kerstboom over de vraag hoe we de kerstgedachte concreet kunnen uitleven? En misschien kunnen we er dan meteen een leuke challenge aan koppelen: wie trekt de mooiste kersttrui aan, waardoor de thermostaat een stukje lager kan? Of kunnen we een feestelijk diner bedenken waar geen dieren voor geslacht hoeven te worden?

De feestvreugde vergroten

En daarmee wil ik allerminst de feestvreugde bederven, maar eerder vergroten. Want geldt bij liefde niet de rekensom: delen = vermenigvuldigen? Misschien komt een Groene Kerst meer in de buurt van dat oorspronkelijke verhaal, dan een witte. Dat best een beetje wonderlijke kerstverhaal, dat draait om de onbegrijpelijk grote liefde van God die naar ons toekomt. En dezelfde liefde zie ik terug in het prachtige ontwerp van elke unieke sneeuwvlok. Met een beetje geluk gaan ze deze winter weer vallen: witte, glinsterende, dwarrelde sneeuwvlokken… Als dat gebeurt, laten we daarin dan iets ontdekken van Gods grote wonderlijke liefde voor ons. Een liefde waaraan wij ons niet alleen mogen koesteren, maar ook van mogen uitdelen aan iedereen en alles om ons heen! Ik wens je van harte een liefdevolle Groene Kerst toe!

Bovenstaande tekst is met toestemming van Tearfund overgenomen uit een blog van Reinier van de Berg, dat hij schreef voor Tearfund in december 2022.

https://www.tearfund.nl/verhalen/waarom-weerman-reinier-van-een-groene-kerst-droomt

Commissie Groene Kerk