Op 3 oktober is in de gemeentes Barneveld en Ede het project ’40 dagen eten uit de streek’ gestart. Een aantal gemeenteleden doet hier ook aan mee. Het is de uitdaging om 40 dagen lang alleen maar producten uit de (eigen) streek te eten. Doel is om producent en consument dichter bij elkaar te brengen en om transport van goederen zoveel mogelijk te beperken. Minder transport betekent minder CO2 uitstoot. Dus in plaats van boontjes uit Egypte eten we nu spitskool en andijvie uit Barneveld. We maken falafel van Dik Trom erwten uit de buurt. We eten brood dat door de bakker met regionale producten gebakken is. Fruit komt uit de Betuwe. En de melk en kaas komen van een boerderij uit Barneveld. Op die manier dragen we bij aan een schonere aarde.

Ook u kunt rekening houden met de impact op het milieu bij het doen van de boodschappen. Koop zo veel mogelijk producten van Hollandse herkomst en zo min mogelijk producten, die van over de grens komen. Eet zo veel mogelijk seizoensgebonden producten. Dus koop geen aardbeien in de winter, ook al staat het zo leuk in de vla. Maar maak voor het toetje iets lekkers met stoofpeertjes of appels. Dat kan ook heel goed in de vla.

Mocht u geïnteresseerd zijn in (het vervolg van) het project, kijk dan op de betreffende website ’40 dagen eten uit de streek’. Het project is een initiatief van Boerderij ’t Paradijs, Landwinkel Vanelly, DO-IT B.V, Ecofields, Renze Holwerda, Regio Foodvalley, Stichting Ede Marketing, gemeente Barneveld, gemeente Ede, O-gen.

De commissie Groene Kerk