Kasten, tafels, tassen en schuren vol met spullen. Volgens de vijf stappen van Ir. Babette Porcelijn, schrijfster van onder andere het doeboek ‘Ecopositief in vijf stappen’, valt hier de allergrootste winst te behalen voor wie de aarde niet wil uitputten. Vervuiling van lucht, water en bodem is voor een derde deel toe te schrijven aan onze verzamelwoede van spullen.

Advent, stilstaand op weg

Laten we, nu we op weg gaan naar Kerst, hier eens bij stil staan. Kerst is het feest van de geboorte van onze Here Jezus Christus. Daarnaast is het een familiefeest met cadeautjes onder de kerstboom. De commercie speelt hier handig op in. Maar hoe vaak geven we iets wat de ander helemaal niet nodig heeft? Moeten we echt elk jaar met Kerst nieuwe kleding kopen?

Tips

Wat geef je aan iemand, die alles al heeft? Niks dus! Dat wil zeggen: geef geen spullen, maar een belevenis. Bijvoorbeeld een bioscoopkaartje; of ga samen fietsen en zorg voor een lekkere picknick onderweg.

Bekijk alle spullen in je huis eens goed. Zijn er dingen, die al minstens een jaar in de kast liggen en die je toch niet gebruikt? Misschien iets, wat je als cadeautje kunt weggeven? Breng het anders naar de Kringloop of bewaar het voor onze rommelmarkt.

Of geef eens een boom cadeau: dit kan via Geef een boom cadeau | Trees for All. Daarbij plant de organisatie een boom in binnen- of buitenland. Je kunt een persoonlijke boodschap op het digitale certificaat schrijven.

Commissie Groene Kerk