Heb je dat ook? Dat je in de winter probeert planten over te houden tot het volgende voorjaar? Zo heb ik dat ook met kerstbomen. En het is me een aantal keren gelukt om een boom drie tot vier jaar over te houden.

Maar helaas: de laatste drie jaren niet meer. De boom begon al vrij snel uit te vallen nadat ik hem in de kamer gezet had. Wat is nu handig om te kiezen?

Een biologische boom dit jaar, die je kunt adopteren en later terug kunt laten planten? Dat is alleen maar een duurzame optie als je daar niet meer dan een half uur voor moet rijden. Ben je langer onderweg dan is er weinig milieuwinst.

Misschien toch eindelijk een kunstboom? Ga ik overstag? Die kan ik het beste kopen bij de kringloopwinkel of op Marktplaats. Die krijgt dan mooi een tweede leven. Of toch maar een nieuwe? Wel één van goede kwaliteit, want om ze milieuvriendelijker te laten zijn dan een gewone kerstboom, zo schijnt berekend te zijn, moet een kunstboom wel minimaal 9 tot 17 jaar meegaan.

Nee, ik ga toch voor een echte groene kerstboom. Zo eentje met een grote kluit. En dan maar hopen, dat het dit jaar wel weer gaat lukken om hem in de tuin over te houden. Misschien iets meer praten tegen hem?

Voor de mensen, die de kerstboom na de feestdagen wegdoen, is er een nieuwtje. Leg je boom niet meer aan de weg, maar lever hem in bij de Emmaüskerk. We gaan namelijk samen met de ex-Oudpapiercommissie en een aantal nieuwe vrijwilligers meedoen met de kerstbomeninzameling. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd. Zeker is al wel, dat deze actie geld oplevert voor ons kerkelijk jeugdwerk.

Goede feestdagen gewenst!

Marianne van Atten                                                                                                                 Commissie Groene Kerk