De vakantietijd is weer voorbij. Peter en ik hadden het voorrecht om de Camino del Norte te lopen naar Santiago te Compostella. Zes weken waren we onderweg en het was een fantastische tocht. Voor ons begon de reis al op de zondag voordat we vertrokken. Wicha Benus, ouderling van dienst, begon de dienst met het Lied voor Reizigers van Shirley Murray. Hieronder het eerste couplet:

“Wanneer we onze rugzak pakken en onderweg gaan

op zoek naar een ander land, ver van alles wat we kennen

wanneer we onze vleugels willen uitslaan

dan is God onze reisgenoot: we ontmoeten hem in de ander…”

We hebben veel andere mensen ontmoet; sommigen eventjes, anderen een paar dagen achter elkaar. Mooie gesprekken gevoerd, of stil naast elkaar gelopen. Een jonge vrouw was helemaal ontroerd, omdat wij Taizé ook kenden. Ze had tot dan toe nog niemand ontmoet, die bekend was met Taizé. Ze had zulke mooie herinneringen aan haar tijd daar. Nu kon ze het eindelijk delen. Ze begon spontaan ‘Ubi caritas et amor’ te zingen.

We liepen het eerste deel van de tocht langs de Spaanse noordkust. Het was zwaar, vooral de eerste vijf etappes, maar zo ontzettend mooi … De vergezichten op de zee, de bergen, de vriendelijke dorpen en stadjes. Bij Oviedo ging onze tocht verder over de Camino Primitivo door het binnenland. Ook dat was heel erg mooi. Prachtige uitzichten en één dag liepen we een aantal uren boven de wolken met de blauwe lucht en de zon boven ons. Zo bijzonder!

Maar ook in Nederland is het mooi. Je hoeft niet ver weg om de pracht van Gods schepping gewaar te worden. Op het Wekeromse Zand staat de hei nu vol in bloei en het ruikt er zo lekker. In je eigen tuin of op je balkon is er van alles te beleven. Ook van de kerktuin kun je volop genieten. In het voorjaar hebben vrijwilligers de kerktuin opnieuw ingericht. Met bomen, heesters en een strook met vaste planten. Al die mooie kleuren! Het wemelt er van de bijen en andere insecten. Laatst zag ik er een distelvlinder op de verbena. Dat is echt genieten.

En nu zorgen dat de tuin zo mooi blijft. Op de eerste zaterdagochtend van de maand is er heel wat bedrijvigheid in de kerk. Inzameling van statiegeldflessen, inzameling voor de voedselbank, repaircafé, opschonen van de wijk rondom onze kerk en ook het bijhouden van de strook met vaste planten. Vind je het leuk om een keer te komen kijken bij al die activiteiten, pak dan je rugzak op en ga!

Marianne van Atten