Ken je de app van Fork Ranger al? Het is een app met elke dag een interessant weetje over ons dagelijks eten in de vorm van een meerkeuzevraag. Met de bedoeling hiervan te leren en daarmee duurzamer te koken. Fork Ranger verbindt de weetjes elke dag aan een makkelijk te bereiden recept. Het onderstaande recept is een echte blikvanger vol winterse smaken. Geroosterde flespompoen is op zichzelf al heerlijk, maar gevuld met de zoete en nootachtige smaken van de rijst verandert het in een feestelijke kerstmaaltijd. Je kunt de pompoen een dag van tevoren bereiden en op eerste kerstdag roosteren. Bereid dan alle stappen voor, totdat je de pompoenhelften in de oven doet. Bewaar ze in aluminiumfolie in de koelkast.
Lekker met een granaatappelsalade met feta, waarvan het recept op de app of op de website van Fork Ranger (https://www.forkranger.com/nl/recipe/granaatappel-en-feta-salade/) te vinden is.
Ingrediënten voor 6 porties
1 flespompoen
75 g basmati rijst
150 g spinazie
75 g zongedroogde tomaten
30 g gedroogde cranberries
50 g gedroogde abrikozen
50 g cashew (Johnny Cashew)
1 tl komijn
1 tl kaneel
10 g verse tijm
1 ui
2 tenen knoflook
Voorbereiding (20 minuten)
• Snij de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de zaden en hol de pompoen uit met een lepel tot de pompoen nog een goede centimeter vruchtvlees over heeft
• Snij het uitgeholde vruchtvlees van de pompoen fijn
• Snij de zongedroogde tomaten in reepjes
• Snij de gedroogde abrikozen fijn
• Snipper de ui en pers of snij de knoflook fijn
• Haal de tijmblaadjes van de takjes
• Verwarm de oven voor op 180°C
Kook Stappen (25 min + 60 min oven)
• Fruit de ui en knoflook, 3 min
• Voeg het uitgeholde vruchtvlees van de pompoen toe, laat de pompoen zacht worden, 3 min
• Voeg rijst, komijn en 200 ml water toe, 5 min
• Voeg tijm, zongedroogde tomaten, abrikozen, cranberries en cashewnoten toe, meng goed
• Voeg de spinazie toe totdat het geslonken is, 3 min
• Voeg kaneel toe. meng goed en breng op smaak met zout en peper
• Breng opnieuw aan de kook en voeg water toe indien nodig; voeg een klein beetje (100 ml) water toe als de rijst nog niet gaar is, 5 min
• Bestrijk ondertussen de binnenkant van de pompoenhelften met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Vul de pompoenhelften met rijstmix, gebruik alle vulling, maak je geen zorgen over overvulling
• Wikkel de pompoenhelften in aluminiumfolie, bak de pompoen in de oven, 45 min op 180°C
• Bereid ondertussen de granaatappel en feta salade
• Vouw na 45 minuten de aluminiumfolie rondom de pompoen open en zet terug in de oven
• 15 min meer op 180°C
• Snij elke helft in 3 stukken en serveer met de salade
Eet smakelijk!
Commissie Groene Kerk