De zomer nadert met rasse schreden. En zomertijd is bonentijd! Daarom deze keer een recept, geplukt van de website sameneerlijketen.nl. Deze website, onder beheer van de Raad van Kerken, koppelt gezamenlijk eten aan geloofsverdieping en stimuleert het kopen van seizoens- regionale en fairtrade producten.

Momenteel is gezamenlijk eten alleen mogelijk met je eigen gezin, maar dat neemt niet weg, dat de recepten ook nu te maken zijn.

In de zomer zijn er volop verse tuinbonen, doperwten, sperziebonen, boterboontjes en snijbonen te krijgen. Het zijn allemaal peulvruchten. Bonen bevatten eiwitten en zijn daarom goede vleesvervangers. Minder vlees eten is beter voor het milieu. Groene landbouwbedrijven verbouwen meer en meer veldboontjes om dure sojabonen te vermijden. Dat scheelt ook weer in het kappen van regenwoud.

Al in de tijd van de Bijbel waren bonen een belangrijke voedselbron, met name linzen en kikkererwten.

Ingrediënten (8 personen, gebruik 2 schalen)

500 gr vers gedopte tuinbonen of kikkererwten


– bij gebruik uit blik eerst laten uitlekken
500 gr vers gedopte doperwtjes
300 gr gemengde sla
2 grote geitenkaasjes = ca. 150 gr
1 bosje bonenkruid = vier eetlepels gedroogd kruid
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 flinke theelepels mosterd
2 theelepels honing
peper en zout naar behoefte

Kook de tuinbonen en doperwten in een paar minuten gaar. Giet ze af en laat ze met koud water schrikken.
Maak de dressing door olie, azijn, mosterd en honing met elkaar te vermengen.
Maak de schalen op met de gemengde sla en de dressing, bonen en erwten. Strooi daaroverheen de verbrokkelde geitenkaas en het bonenkruid.

Eet smakelijk!

De Commissie Groene Kerk