De veertigdagentijd komt er aan. Tijd van bezinning, tijd van consuminderen. Een heleboel mensen doen hieraan mee door bijvoorbeeld geen wijn te drinken, geen televisie te kijken, niet te snoepen. Wij dagen u en jou uit om in de veertigdagentijd je plastic afval met 40% te verminderen. Doe je ook mee?

Hoe pak ik dat aan?

We helpen je door in de 40 dagen tijd elke week een tip op de beamer te plaatsen. Ook op de website van onze kerk onder Groene Kerk en op Facebook kun je de tips terugvinden. Het zou echt heel mooi zijn als iedereen mee doet!

Belangrijkste tip: begin niet met van alles tegelijk, dat werkt vaak niet. Begin met de tip van de eerste week en doe er elke week eentje bij.

Tips voor de eerste drie weken:

1ste week: Koop herbruikbare (katoenen) broodzakken en groente- en fruitzakjes bij de supermarkt. Met deze simpele stap bespaar je gelijk heel veel plastic. Neem je broodzak mee naar de bakker of de supermarkt en laat je verse brood hierin verpakken. Let wel op: de broodzakken gebruik je om je brood in te vriezen. Wil je je brood buiten de vriezer bewaren doe het dan met katoenen zak in een plastic zak. Zo blijft je plastic zak schoon en kun je hem een heleboel keren  gebruiken. Neem je groente- en fruitzakjes mee naar de groenteboer of supermarkt en doe daar je losse groenten en fruit in.


2de week: Koop blokken zeep in papieren verpakking. De wikkel kan bij het oud papier. Handzeep en douchegel in flesjes kosten heel veel plastic en water. Een blok zeep is goedkoper en je doet er ook nog eens langer mee. Bovendien zijn er aan een blok zeep geen of veel minder conserveringsmiddelen toegevoegd. Winst voor je portemonnee en je huid!

3de week: Gebruik een stalen of glazen fles of een dopper om je dranken in mee te nemen. Je kunt ze steeds opnieuw vullen. Slechts één op de vijf plastic flesjes wordt gerecycled, dus raden we je aan om geen plastic flesjes meer te kopen, die je maar één keer gebruikt.

Doe mee! Samen maken we het verschil! 

Commissie Groene Kerk