Op 23 januari 2024 waren we met 26 personen in de kerk om de workshop ‘God in de klimaatcrisis’ te volgen. Alfred Slomp heeft ons, net als twee jaar geleden met zijn workshop ‘God in de supermarkt’, wederom weten te inspireren.

Interactief, ontspannen en plezierig

Door de verdeling in kleine groepjes was er een goede interactie. De één deed al heel veel om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken en de ander nog bijna niet. Mooi om elkaar dan zo te kunnen inspireren. Ook bewustwording: ‘Hoe komt het dat je dingen doet, waarvan je weet dat het schuurt met het klimaat?’ Zonder met het vingertje te wijzen van goed of fout. De sfeer was dan ook ontspannen en plezierig.

Wat je wél kunt doen

In de tweede helft van de avond nam Alfred ons mee naar wat je wél kunt doen en wat zeker zinvol is. Een greep uit wat aan de orde kwam:

In de tweede helft van de avond nam Alfred ons mee naar wat je wél kunt doen en wat zeker zinvol is. Een greep uit wat aan de orde kwam:

  • Minder spullen: Koop alleen wat je echt nodig hebt; het liefst tweedehands. Binnenkort is er weer rommelmarkt van onze kerk: lever daar je overtollige spullen in, zodat een ander er gebruik van kan maken.
  • Vervoer: neem zoveel mogelijk de fiets. Plan je vakantie dichtbij. Ook hier in Nederland zijn prachtige plekjes.
  • Anders eten: eet duurzaam en lokaal. Op de website van Caring Farmers vind je een overzicht van lokale boeren en verkooppunten.
    Eet plantaardiger. Als je volledig plantaardig gaat eten, verdiep je dan wel in het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen.
  • Energiezuinig wonen: we hoorden op deze avond dat het energieloket van Barneveld slechts vijf aanvragen voor advies per jaar binnenkrijgt. Dat is veel te weinig. De energie-ambassadeur komt graag bij je langs om mee te kijken wat haalbaar is in jouw huis om energie te besparen. En… een consult kost niets.
  • Systeemverandering: je kunt lid worden van een protestbeweging. Maar ook organisaties als ‘A Rocha’ en ‘Grootouders voor het klimaat’ zetten zich in voor een duurzame toekomst. Wij als kerk zenden een signaal uit door ‘Groene Kerk’ te zijn.

Boek

Wil je hier meer over lezen: Alfred Slomp heeft een boek geschreven ‘Wat je wél kunt doen, De Groene Vijf voor een duurzaam leven’; een zeer toegankelijk boek.

Commissie Groene Kerk