Kort verslag van de gemeente wandeling van zaterdag 15 april 2023

‘Luisteren is een geschenk, dat je de ander en ook jezelf aanbiedt: je verbreedt je perspectief en ontmoet degene tegenover je op een diepe manier’. ‘Luisteren naar elkaar’ was het thema van de gemeentewandeling op zaterdag 15 april in het prachtige gebied tussen Woudenberg, Leusden en Amersfoort. Uitgezet door organisator en natuurgids Gerald Kersjes. Deze keer liepen 10 deelnemers mee.

Inspiratie

De inspiratie voor het organiseren van de gemeente wandelingen komt voor Gerald van de pelgrimstochten, die hij heeft ondernomen. Dat is enerzijds gewoon gaan: stap voor stap maak je de weg. Anderzijds is er bij een pelgrimstocht een spirituele lading. Door ontmoetingen met anderen, goede gesprekken of door stil te zijn in de natuur en te gaan met God.

Stappen en woorden

Stappen tellen gaat automatisch tegenwoordig met de smartphones. We hebben er met zijn allen minstens 269.478 gezet. De één wat meer dan de ander. Smartphones , die overigens onderweg alleen zijn gebruikt om te navigeren, bloemen en planten te ontdekken (o.a. Grote muur, Groot hoefblad en Speenkruit) en vogelgeluiden te achterhalen.

De woorden hebben we niet geteld. Het is mooi om te zien, dat mensen zo gemakkelijk – al lopend – met elkaar in gesprek gaan. Over grote en kleine dingen. Mensen die elkaar toch niet dagelijks zien.

Bezinning

Tijdens de pauze bij Theehuis Mon-Chouette bespraken we citaten uit een boek van Tich Nhat Hanh, een boeddhistische monnik uit Vietnam. De deelnemers konden een citaat kiezen, dat hen het meeste aansprak en daar iets over vertellen. Het volgende citaat werd een paar keer naar voren gebracht:

‘Het is niet belangrijk of de dingen, die de ander zegt waar of niet waar zijn. Het is belangrijk dat zij de kans krijgen om zich van hun last te bevrijden. De enige manier waarop je kunt helpen is met mededogen naar hun lijden te luisteren’.

Volgende gemeentewandelingen staan gepland op zaterdag 7 oktober 2023 en 25 mei 2024.

Peter van Atten