In de ZWO-dienst van 6 februari gaat het over ‘Opnieuw beginnen’.  Dat is ook een belangrijk thema in de landen in Afrika die nu al flink getroffen worden door de veranderingen in het klimaat.

Klimaatverandering zorgt in het noorden van Oeganda voor steeds meer droogte én overstromingen. Het wordt steeds moeilijker om genoeg voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld in de regio Teso is het niet eenvoudig om boer of boerin te zijn. De regen wordt er steeds onvoorspelbaarder door de wereldwijde klimaatverandering. Boerinnen en boeren weten niet goed meer wanneer ze moeten planten. Soms valt er te weinig regen, dan weer te veel met overstromingen tot gevolg. Dan blijft er weinig te oogsten over.

De Oegandese Anglicaanse Kerk steunt boeren en boerinnen in hun strijd om het bestaan. Ze krijgen (landbouw)training op demonstratievelden. Daar leren ze hoe je met droogtebestendige zaden en houtbesparende ovens, door bomen te planten en oogst goed op te slaan beter bestand bent tegen het klimaat. De boeren geven hun kennis weer door aan anderen.

Wat betekent de klimaatverandering en het project voor een boerin als Dorothy?

“Vroeger wisten we precies wanneer het regenseizoen kwam en wanneer het droog zou blijven. Maar nu zijn er lange droge periodes en valt er soms juist heel veel regen. Dat is heel lastig met planten en oogsten”, legt ze uit. Dorothy heeft geleerd hoe ze haar oogst beter kan bewaren. Af en toe komt ze samen met andere boerinnen en boeren én met iemand van de kerk bij elkaar. Ze praten dan over betere zaden, hoe ze bomen kunnen planten om erosie tegen te gaan, moestuinen kunnen aanleggen en regenwater kunnen opvangen.

Steun dit werk

Steun dit werk met een bijdrage op rekeningnummer NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. landbouw Oeganda of doneer online. Hartelijk dank!