25 mei 2013 – presentatie nieuw liedboek in Monnikendam.

Ruim 2000 mensen verdeeld over drie kerken. Een volle Grote of Sint Nicolaas kerk met ruim 1500 mensen, de andere mensen konden in de RK kerk en de opstandingskerk via een beeld verbinding alles volgen. Geweldig om dit te mogen meemaken.
De dag begon met het samen zingen van lied 971, “Zing een nieuw lied voor God de Here”, begeleid door een koper ensemble en orgel. 

( Grote kerk Monnikendam)

 Vervolgens was er een kort officieel deel waarin aan vertegenwoordigers van de acht kerken die de opdracht hebben gegeven tot de samenstelling van dit nieuwe liedboek een exemplaar overhandig kregen. Ook de burgemeester van Monnikendam kreeg een exemplaar uitgereikt.
Daarna hebben we als aanwezigen samen met een kinderkoor en de Sweelinckcantorij uit Amsterdam een selectie mogen zingen uit het nieuwe liedboek.
Oude bekende melodieën maar ook nieuwe melodieën. Soms met een wat lastiger ritme maar toch heel mooi en vaak toch goed te zingen. Natuurlijk dank zij de voorzang door een van de aanwezige koren. Deze eerste kennismaking viel goed uit. Wat een verscheidenheid van teksten en melodieën, inspirerend!
Na dit uur zingen was er pauze. Op meerdere plaatsen in Monnikendam konden de mensen terecht om het nieuwe liedboek te kopen en om hun lunchpakket af te halen.

(op straat in Monnikendam, hier werd ook spontaan uit het nieuwe liedboek gezongen)

 De middag stond in het teken van workshops. Een ieder had de mogelijkheid om uit het ruime aanbod van 40 workshops er drie te volgen. Lastig kiezen, er werd zoveel moois aangeboden.
Zelf ben ik toen eerst naar de RK kerk geweest. Daar was een workshop getiteld de psalmen, oud en nieuw. Samen met kerkmusicus Harry van Wijk en een cantorij uit Amersfoort en ongeveer 150 mensen hebben we daar psalmen gezongen. Een enkele psalm op de bekende oude melodie maar nog meer op andere melodieën.  In het nieuwe liedboek zijn alle 150 psalmen opgenomen op de ons bekende oude melodie maar ook andere melodieën zijn toegevoegd. Bij psalm 23 bijvoorbeeld zijn nog 7 andere versies toegevoegd (bijvoorbeeld lied 14 uit het “oude” liedboek) Ook nu weer heel verrassend. Neem psalm 13, een psalm die niet of nauwelijks gezongen wordt. Hier staan nu nog 3 andere melodieën / teksten bij. Heel bijzonder en aansprekend.

Voor de tweede workshop ben ik weer naar de grote kerk gegaan. Daar was onder leiding van de cantor van de oude Kerk uit Amsterdam, Christiaan de Winter en de Sweelinckcantorij een ontdekkingstocht door het nieuwe liedboek. Ook nu weer veel gezongen.
Vlak voor deze dag had de organisatie nog een extra workshop toegevoegd samen met de uitgever van het liedboek. Een workshop rond de online versie die gaat komen voor gebruik met beamer. Omdat wij in Barneveld ook de beamer gebruiken ben ik daar in de derde ronde naar toegegaan. Ook hier veel informatie gekregen. De online versie is helaas nog niet klaar. We moeten wachten tot half juli. Maar wel is nu al bekend dat van alle coupletten het heel eenvoudig zal zijn om deze te vertonen met noten schrift. Ook zal er in die versie een zoek hulp aanwezig zijn. Als kerk zullen we dit naar verwachting gaan aanschaffen.
Na deze drie workshops was het tijd om met allen naar de haven van Monnikendam te gaan.

Daar in de buitenlucht rond de haven werd de dag afgesloten.

 

(afsluiting van de dag in de haven van monnikendam)

 Onder begeleiding van het koper ensemble werden nog een drietal liederen gezongen. Een aantal jongeren liep door de aanwezigen heen met dozen van het nieuwe liedboek. Symbolisch werd het nieuwe liedboek nu de wereld ingebracht.

Zelf kijk ik blij en dankbaar terug op een geweldige dag. Als kerken in Nederland en België hebben wij een schitterend liedboek gekregen.
Oude liederen zijn deels bewaard gebleven, nieuwe liederen die we de afgelopen jaren geleerd hebben zijn toegevoegd en er zijn ook geheel nieuw geschreven liederen toegevoegd.
Voor ons gaat nu een periode beginnen waarin we op ontdekking mogen gaan.  We zullen parels gaan tegenkomen, daar ben ik van overtuigd en soms zullen we zeggen ‘dat lied had voor mij niet opgenomen hoeven worden’. Ook zullen we wellicht een enkel keer zeggen, hé ik mis dat en dat lied uit het oude liedboek. Er is de afgelopen jaren door heel veel mensen gewerkt aan de samenstelling. Ik denk dat zij goed werk geleverd hebben, alle dank daarvoor.
Ook dank voor de vrijwilligers in Monnikendam die 2000 mensen uit Nederland en België een schitterende maar boven al ook een inspirerende dag gegeven hebben.
Alex Feijen.

 

Kerkdiensten

 • 27-01 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

 • 27-01 | 11:00 FRIS-dienst
  Inloop vanaf 10.30
  locatie: Bethelkerk
  voorganger:

 • 27-01 | 18:30 Oecumenische viering
  locatie: Catharinakerk
  voorganger: Pastor K. Donders

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland