Sinds kort gaat Herman rond in de kerk, en hopelijk ook snel daarbuiten.

Herman is symbool van delen en van vriendschap. 

 

 

Wie of wat is Herman?

Herman is een startdeeg om vriendschapsbrood van te maken. Het is een soort beslagje dat je bewaart op een warme plek zodat het kan gaan werken. De melk, suiker en bloem die je aan Herman voert gaan gisten. Dat is precies de bedoeling.
Herman krijg je altijd van iemand anders, in een bakje of zakje.
Je moet altijd even wennen aan Herman. Hij ruikt niet zo fris en lijkt een viezig goedje. Maar na 10 dagen zorgen voor Herman ga je van hem houden, en bak je een heerlijk zoet vriendschapsbrood.
In de 10 dagen dat je voor Herman zorgt, moet je hem twee keer voeren. Dat betekent dat je er melk, suiker en bloem bij doet. Zo gaat Herman groeien. Na 10 dagen kan je Herman dan ook verdelen in meerdere porties. Een aantal daarvan kan je uitdelen. Zo gaat Herman als een soort kettingbrief rond en vermeerdert.

Waarom Herman in de kerk?

In de Bijbel staat het verhaal van Jezus die een paar broden en vissen uitdeelde aan duizenden mensen, en het was genoeg. Toen we in de kerk dat verhaal lazen, deelde de dominee Herman uit. Een paar bakjes Herman kunnen namelijk heel snel heel veel bakjes worden en iedereen voeden.

Het thema van de startzondag (klik hier) is dit jaar 'kerkproeverij'. Op die zondag mag iedereen komen proeven van de kerk en van wat we te bieden hebben aan activiteiten en vieringen en muziek. Ook organiseren we die zondag een bakwedstrijd. We is er mooier als tegen die tijd iedereen in Barneveld bakjes Herman aan elkaar uitdeelt? Misschien kan je zelfs creatief zijn met Herman en er iets bijzonders van bakken voor de bakwedstrijd!

Instructies

Bij Herman hoort een briefje met instructies. Ben je jouw briefje kwijt? Klik dan hier.

 

Meest gestelde vragen

Ik ken Herman nog van vroeger. Was het recept toen niet anders?

Dat kan. Er zijn veel variaties op Herman in de omloop. In onze Herman hebben we de hoeveelheid suiker behoorlijk teruggebracht en het recept verder zo eenvoudig mogelijk gemaakt zodat iedereen mee kan doen.

Ik ben gisteren vergeten Herman te voeren! Wat nu?

Geef niets. Gewoon vandaag alsnog doen. Let wel op en ruik even goed. Als Herman echt bedorven is merk je dat wel. Je kunt ook Herman een dag te vroeg voeren. Kan je een paar dagen niet voor Herman zorgen? Zet hem in de koelkast. Dan gaat het fermentatieproces niet zo snel en kan hij wel eventjes zonder je. Wel goed checken bij terugkomst of het inderdaad goed is gegaan.

Moet ik persé op dag 10 uitdelen?

Neehoor. Als je liever een dag of twee wilt wachten (bijvoorbeeld omdat het dan zondag is en je de bakjes uit wilt delen in de kerk) kan dat. Zeg dan wel tegen de mensen aan wie je een Herman geeft welke dag in hun cyclus het nu is. Je kunt ook wel een dag of twee wachten met bakken. Eventueel zet je Herman in de koelkast. Laat hem wel goed op kamertemperatuur komen voordat je ermee bakt, anders werkt het niet.

Waarom heet het Herman?

Geen idee. We zijn de naam Kees ook tegengekomen. In Amerika heet het Amish Friendship Bread. Omdat de meeste mensen dit kennen als Herman, houden we die naam maar vast.

Jullie recept kan beter! Wil je weten hoe?

Ja we willen graag weten hoe! Dan passen we het hierboven aan in de instructies. Mail naar heuver@pgbarneveld.nl.

Ik vind Herman zo leuk... kan ik nog een keer 10 dagen voor hem zorgen?

Zeker. Als je zelf nog Herman hebt kan je 1 van de drie uitdeelbakjes natuurlijk aan jezelf uitdelen. Je kan ook dat ene bakje waar je een cake van zou bakken zelf houden, en er gewoon weer mee beginnen op dag 1. Dan bak je er dus nog niet meteen een cake mee...

Ik heb wel heel veel/weinig Herman. Hoeveel moet er ongeveer zitten in een startbakje?

Ongeveer 1 cup. Een cup is een Amerikaanse maat die overeenkomt met een gemiddelde koffiemok. Niet te groot, niet te klein. Het komt niet zo nauw.

Ik wil nog veel meer weten van Herman en alles wat ik ermee kan doen. Help?

Leuk dat je zo enthousiast bent! Op www.friendshipbreadkitchen.com staan heel veel recepten en ideeën, zelfs hele e-books. Wel in het engels. Tips die mensen ons doorsturen zullen we hier plaatsen, die wie weet wat hier binnenkort nog te vinden is...

 

 

 

Kerkdiensten

 • 27-01 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

 • 27-01 | 11:00 FRIS-dienst
  Inloop vanaf 10.30
  locatie: Bethelkerk
  voorganger:

 • 27-01 | 18:30 Oecumenische viering
  locatie: Catharinakerk
  voorganger: Pastor K. Donders

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland