Oproep deelname

Ben je tussen de 15 en 21 jaar en wil jij wat veranderen in jouw kerk?

Dan zijn er 4 kerken in Barneveld benieuwd naar jouw ideeën. Kom op dinsdag 31 oktober om 19.30 naar de bijeenkomst in de Oude Kerk in Barneveld en laat van je horen!

Op een interactieve manier gaat ds. Martin Boon in gesprek met jou en met Prof. Dr. Erik Peels, die eerst een inleiding zal houden. Martin zal iedereen uitdagen iets te zeggen over wat er veranderd moet worden, of juist niet. Deze avond is voor iedereen bedoeld, maar vooral ook voor jongeren. Dus laat je stem horen!

Volg de berichten op onze site en via social media.

 

 

 

P  E  R  S  B  E  R  I  C H  T    R  E  F  O  R  M  A  T  I  E  H  E  R  D  E  N  K  I  N  G

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

‘Diepste vragen flitsen door de zaal’

Interkerkelijke Reformatieherdenking mikt op jongeren met ‘College Tour’

BARNEVELD - ,,Ik sta volledig open voor wat de jongeren vanuit hun eigen denk- en leefwereld inbrengen. Ik hoop ze te laten zien dat, zoals dat in de Bijbel staat, het Woord van God meer waard is dan fijn goud”, aldus Eric Peels. De hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Apeldoorn is dinsdagavond 31 oktober te gast in Barneveld. Na een korte lezing krijgen jongeren de kans hem het vuur aan de schenen te leggen in een soort ‘College Tour’. De interactieve avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de Barneveldse Oude Kerk.

Op 31 oktober staan door het hele land Reformatieherdenkingen gepland. Het zou die dag precies 500 jaar geleden zijn dat Maarten Luther zijn 95 stellingen publiceerde. Het zette een enorme omwenteling in gang, in de kerk en daarbuiten. Peels: ,,In de lezing wil ik vooral duidelijk maken dat de Bijbel in de tijd van de Reformatie is herontdekt. Mensen kregen opnieuw honger naar de Bijbel. Ze gingen de kracht van het levende Woord ondervinden. De manier waarop dat destijds ging heeft ons ook nog veel te zeggen.”

Bijbel in de marge, of niet?

De hoogleraar ziet parallellen tussen toen en nu. ,,Net als in de tijd van de Reformatie is de Bijbel in de marge geraakt. Ik denk aan scholen en gezinnen: waar word de Bijbel nog regelmatig gelezen?” Uit eigen ervaring vertelt hij wat een voortdurende omgang met de Bijbel doet. ,,Het is bij mij natuurlijk ook beroepsmatig”, glimlacht hij. ,,Maar ik vergelijk het vaak met drinken uit de bron, een Bijbels beeld. We leven in een samenleving met duizend meningen om ons heen. Dat geldt zeker sinds de komst van internet. En wat is nu goed, zuiver, mooi, recht? Wat geeft betekenis? Er is veel verwarring. Veel mensen zoeken het bij hun eigen gevoel. Maar dat geeft geen richting aan. Ik heb de Bijbel leren zien als de bron waaruit je drinkt. Daarmee bedoel ik: het geeft de koers aan als het gaat om de diepste vragen. Het is als grond onder de voeten.”

Interactieve College Tour

Op 31 oktober zijn met name jongeren van 15 tot 21 jaar welkom in de Oude Kerk. Ze komen grotendeels uit vier kerken: de Hervormde Gemeente Barneveld, de Protestantse Gemeente Barneveld, NGK De Ontmoeting in Barneveld en Voorthuizen en de Gereformeerd Kerk (vrijgemaakt) in Barneveld en Voorthuizen. In een setting die doet denken aan het tv-programma College Tour mogen zij al hun vragen afvuren op Peels. De hoogleraar ziet er naar uit. ,,Het lijkt me erg leuk. Het is mijn dagelijkse werk om met jongeren te werken. De diepste vragen flitsen dan regelmatig door de zaal. Hopelijk zal dat in Barneveld niet anders zijn. ”

 Meer informatie is te vinden op de websites van de genoemde kerken.

 

 

                    

Kerkdiensten


 • locatie:
  voorganger:

 • 16-12 | 09:30 Kerkdienst
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. D. de Jong uit Voorthuizen

 • 16-12 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A.P. Spaa

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland