VERNIEUWBOUW BERICHT 6

zOOl architectencoöperatie

 

De 4 architecten van zOOl stellen zich aan u voor. Wat zijn hun drijfveren en hoe zijn ze tot deze samenwerking gekomen.

“We kenden elkaar al wel als collega-architecten uit de regio, maar op een architectentrip zo’n 5 jaar geleden naar Dresden belandden we in met de bus in een eindeloze file. Vervelend zou je zeggen maar het voordeel hiervan is dat je de tijd kunt besteden om eens goed de diepte in te gaan over allerlei onderwerpen aangaande het architecten-vak. We zijn allemaal vakidioten. De latente klik is toen boven komen drijven en we hebben naar elkaar uitgesproken om meer met elkaar samen te werken. Sinds die tijd komen we met regelmaat samen om in een middag tijd  stedenbouwkundige en architectonische visies te vormen over allerlei vraagstukken die we op eigen initiatief zonder conventies formuleren. Doordat we met zijn vieren in gezamenlijkheid ontwerpen komt er enorm veel denk- en ontwerpenergie vrij. Ieder heeft daarbinnen weer zijn eigen sterke punten die we volledig uit nutten. Ego’s gaan aan de kant alles wordt in dienst van het ontwerp gezet.

De ‘zOOl sessies’ zoals we die zijn gaan noemen zijn op deze wijze geboren. Met de resultaten wakkeren we discussies aan over locaties. Dit zijn altijd locaties die er in onze ogen toe doen. Uiteindelijk is dit in de markt niet onopgemerkt gebleven. Opdrachtgevers, waaronder woningbouwverenigingen en ontwikkelaars wilden graag hun eigen specifieke vraagstuk in een zOOl sessie behandeld hebben en wilden daar bovendien ook zelf aan meedoen. De samenwerking werd in de tijd hierdoor steeds meer versterkt. Dat had alles te maken met een groeiend en onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar. Omdat we onze eigen bureaus hebben en we daar primair onze boterham mee verdienen, werd het proces niet verstoord door een potentiele economische noodzaak. Terugkijkend heeft dit de onbevangenheid en het plezier in de samenwerking enorm gestimuleerd. Binnen onze eigen bureaus draaien we projecten, mooie projecten, echter binnen zOOl doen we alleen bijzondere projecten, zoals de vernieuwbouw van de kerk.

In de selectiefase voor de vernieuwbouw van de kerk hebben we de voorbereidingscommissie verleid om in levenden lijve mee te maken hoe een zOOl sessie werkt. Volgens ons hebben we de commissie hiermee weten te verrassen.  Het laat zien dat een open en betrokken ontwerpproces meerwaarde levert aan het uiteindelijke resultaat.

We zijn eind oktober afgereisd naar Berlijn waar we een prachtige loft hebben gehuurd. Het doel van deze 4 dagen was om verder na te denken over onze samenwerking en om te starten met het ontwerp van de kerk. Het zijn vruchtbare dagen geweest, waar onder andere meer dan 100 schetsen zijn geproduceerd en waar we de samenwerking wederom dieper hebben verankerd. Op de foto zijn we te zien in de Chapel of Reconciliation nabij het monument van de Muur, welke een inspiratiebron is gebleken binnen het ontwerpproces. Dit proces is op dit moment in volle gang.”

22 november 2017

zOOl (spreek uit “soul”) betekent “zicht Op Ons land”.

zOOl is constant op zoek naar de plekken die er toe doen, plaatsen die een frisse kijk verdienen, waarbij we met zorg kijken naar de leefomgeving van mensen in steden en dorpen.

zOOl deelt haar visie, haar kennis en haar creativiteit met iedereen die daar belang bij heeft. We onderzoeken en rapporteren, bedenken oplossingen en produceren creatieve denkrichtingen. Een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving staat centraal. Dit kan resulteren in bouwen, slopen, herstructureren of juist niets doen.

zOOl is een samenwerking van Alex Drost (Putten 1973, architect 4D architecten Nijkerk), Willem Alex Jansen (Harderwijk 1974, architect 4D architecten Nijkerk), Wijnand  Thomassen (Barneveld 1968, architect BOXXIS architecten Barneveld) en Victor Schölvinck (’s-Gravenhage 1965, architect Cell Studio Harderwijk)

 

Kerkdiensten

 • 27-01 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

 • 27-01 | 11:00 FRIS-dienst
  Inloop vanaf 10.30
  locatie: Bethelkerk
  voorganger:

 • 27-01 | 18:30 Oecumenische viering
  locatie: Catharinakerk
  voorganger: Pastor K. Donders

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland