VERNIEUWBOUW BERICHT 5

 

 De ziel van het gebouw

 

 

 

Water, we gebruiken het dagelijks, meestal zonder er bij na te denken. In de doop krijgt het een diepere betekenis. Het is een symbool voor ‘reiniging’, ‘doortocht’, ‘nieuw begin’. We steken thuis voor de gezelligheid een kaarsje aan. Tijdens de dienst waarin we de overledenen gedenken, krijgt zo’n kaarsje een rijkere betekenis. Door de plek en het moment verwijst het ons naar het Licht van Christus, de Levende Heer. Zomaar twee voorbeelden, waaruit blijkt dat we gebruik maken van gewone, dagelijkse dingen om ons geloof zichtbaar en tastbaar te maken.

In de kerkenraad zijn we met deze thematiek aan de gang gegaan. De kerkenraadsleden kregen de opdracht door of rond de kerk te lopen (zowel de Immanuelkerk als de Bethelkerk) met de vraag: “Wat is jou dierbaar en maakt deze plaats tot kerk?” We vroegen iedereen als antwoord op deze vraag een foto te maken en daar wat bij te schrijven (kort en kernachtig: een gedichtje in de vorm van ‘elfje’, een stukje proza, een tweet van 144 tekens).

De opdracht geeft ruimte om in alle rust terug te kijken. Welke plaats of welk object herinnert mij aan een dierbaar moment? Wat hielp of helpt mij op deze plek mijn geloof te vieren, verdriet te benoemen, kracht te ontvangen? Op de weg die we nu als gemeente gaan is het belangrijk ruimte te geven aan deze ervaringen en herinneringen. Want de Immanuelkerk en de Bethelkerk zijn niet ‘alleen maar een gebouw’. Het is een vertrouwde plek waar al vele jaren uit de Bijbel gelezen wordt, waar kinderen zijn gedoopt, een huis van gebed waar mensen afscheid hebben genomen van een geliefde. Een gebouw en een betekenis waar je letterlijk en figuurlijk aan hebt meegebouwd.

De opdracht heeft ook een ander kant: we kijken niet alleen achterom én het is niet bedoeling concrete objecten ‘veilig te stellen’ (zo van: ‘dit of dat moet mee naar de vernieuwde kerk’). Het doel is dichter bij het hart van de zaak te komen, of anders gezegd: de ziel van het gebouw te raken. Wat brengt mij in een kerk dichterbij God en dichter bij de ander? Wat typeert ons als Protestantse Gemeente Barneveld? Deze ‘ontdekkingen’ zijn bouwstenen voor het vernieuwde gebouw waar we samen aan werken en kunnen een inspiratiebron zijn voor de bouwcommissie en de architecten.

De kerkenraadsleden waren enthousiast. We kregen mooie foto’s en teksten. Ik wil er twee met u delen. Bij een foto van koffiekopje uit de Bethelkerk schrijft Herman Broekhuizen: “Bij elkaar komen door elkaar te ontvangen voor de dienst en een kopje koffie/thee te drinken na de dienst in centrale plek in ons kerkgebouw. Het geeft ons de mogelijkheid om ons geloof samen te delen en nader tot elkaar te komen.” Jan Vreeke fotografeerde de kanselbijbel in de Immanuëlkerk en schreef daarbij:

 

“In het begin was het Woord

het Woord was bij God en het was God.

Het was in het begin bij God

Alles is er door ontstaan en zonder dit

Is niets ontstaan van wat bestaat.

 

Lijkt het u of jou ook leuk om op deze manier mee te bouwen aan onze gemeente en de ziel van het gebouw? Je kunt je aanmelden voor een van de volgende data: donderdag 30 november om 10.30 uur of zondag 3 december na afloop van de ochtenddienst. Beide data starten we in de Immanuelkerk, aansluitend gaan we naar de Bethelkerk. Het duurt ongeveer een uur.

Het plan is om de verzameling die ontstaat te bundelen en zo vast te leggen wat ons in de huidige gebouwen dierbaar is én wat wij verlangen wanneer wij samenkomen in een huis van Woord en Gebed.

 

ds. Wilbert van Iperen (vaniperen@pgbarneveld.nl)

Voor andere reacties of vragen kunt u mailen naar: bouwcommissie@pgbarneveld.nl

 

Kerkdiensten


 • locatie:
  voorganger:

 • 16-12 | 09:30 Kerkdienst
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. D. de Jong uit Voorthuizen

 • 16-12 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A.P. Spaa

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland