Preek van de leek, 29 april 2018

Afgelopen zondag, 29 april, hield Evert Jan Slootweg een inspirerende preek van de leek. Tijdens zijn jeugd heeft hij de warmte van de Bethelkerk van dichtbij kunnen meemaken. Inmiddels is hij sinds de afgelopen verkiezingen Tweede Kamerlid voor het CDA.

Evert Jan koos voor zijn preek voor een Bijbelgedeelte dat hem tijdens zijn jeugd altijd al had geïntrigeerd. Het verhaal van Mozes die uit woede op de rots slaat in plaats van er tegen te spreken. Deze ogenschijnlijk zo kleine fout kostte hem wellicht zijn toekomst? Mozes kreeg op de berg Nebo te horen van de HEERE dat hij het beloofde land nooit in mocht gaan. Mozes mocht het beloofde land slechts zien vanaf de berg.

In eerste instantie lijkt dit verhaal volgens Evert Jan vooral aan te doen als een droevig gebeuren; een foutje en je toekomst ligt in duigen. Evert Jan laat zien hoe actueel dit is, zowel in de politiek als in de samenleving kan één klein foutje ons de kop kosten. Ook in zijn eigen leven had hij een moment dat het niet zo lekker liep. Zijn studie ging in zijn laatste jaar niet heel voorspoedig. Na een gesprek met zijn docent leerde hij zijn verantwoordelijkheid nemen. Ook in de Bijbel nemen mensen verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld Petrus, die besluit te gaan vissen en zijn leven op te pakken. Verantwoordelijkheid nemen en problemen oplossen is belangrijk volgens Evert Jan. Waar is dan tussen dit alles het beloofde land? “Jezus heeft de wereld tot het beloofde land gemaakt”, sprak Evert Jan. Uiteraard is er verdriet maar het gaat erom wat je ermee doet; dat je de verantwoordelijkheid oppakt.

Het verhaal van Mozes is volgens Evert Jan dan ook helemaal geen triest verhaal. Hij mocht het beloofde land zien, in haar pracht en glorie. Dat zouden tienduizend redenen moeten zijn om een vreugdelied te zingen. 

Met deze prachtige overdenking heeft Evert Jan het gehad over persoonlijke verantwoordelijkheid die hij als mens en politicus draagt en de verantwoording die hij daarvoor wil geven aan God en de naaste. Heel bijzonder om te horen hoe Evert Jan een ogenschijnlijk triest verhaal over Mozes net een andere draai geeft. Hij maakt het hierdoor actueel en zeer dicht bij ons. Al met al, hartelijk dank Evert Jan, voor deze geweldige preek van de leek.

Geboeid geraakt? U kunt de preek volledig terug luisteren en/of zien via de PG-Barneveld kerkdiensten. Ook de foto’s van deze dienst zijn te bekijken in de fotomap.

 

Kerkdiensten

 • 28-04 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. J.P.E. Breure uit Voorthuizen

 • 28-04 | 18:30 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Groeneveld uit Lunteren

 • 05-05 | 09:30 Kerkdienst
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. J.J. Esveldt

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland