Veertigdagentijd 'Met open handen'

Vanaf 22 februari gaan we weer samen het paasproject beleven. Het thema van deze veertigdagentijd is ‘met open handen’. Met de kinderen staan we stil bij de verschillende betekenissen die open handen kunnen hebben. Dat doen we aan de hand van posters waarop een verhaal verteld wordt over Eef. Eef doet ook steeds iets met haar handen. Het projectlied is verderop te zien. Zondag 29 Maart, is het Palmpasen. Dat gaan we met z’n allen vieren in de kerk. We komen dan met een mooi versierde palmpaasstok naar de kerk. Zoek je stok weer op om hem mooi te versieren. Als je jouw stok niet meer hebt, vraag dan aan een ouder iemand of deze er één voor je kan maken. Zorg dat er boven op je stok een goede punt zit waar een broodhaantje opgezet kan worden. Deze krijg je zondag van ons. Breng je stok voordat de dienst begint naar je eigen kindernevendienstruimte. Hoe maak je een Palmpasenstok?

Omwikkel het houten kruis met kleurige lint of crêpepapier

Op de ‘kruising’ kunnen enkele buxustakjes (dat is het traditionele palmpasengroen),

Versier het geheel met een ronde krans of slinger vol met pinda’s, eitjes, rozijntjes en / of snoepjes. (zo’n krans verwijst naar de kringloop van het jaar en een ei is het symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid)

Boven op het kruis prikken wij het brood haantje. De betekenis van deze haan is: de haan kraait als de zon opkomt, bij het begin van een nieuwe dag. Zo is de haan een teken van waakzaamheid en ook van inkeer, vergeving en een nieuw begin. Daarom staat een haan ook vaak op een kerktoren. Een haan herinnert ons ook aan het lijden van Jezus; denk maar aan het verhaal waarin de haan 3 x kraait nadat Petrus 3 x heeft gezegd dat hij Jezus niet kent. 

In de kerkdienst laten we in optocht onze palmpasenstokken zien. We zingen dan ook het lied dat hieronder staat. (het lied Hosanna, hosanna, hosanna in de hoge). Het is van oudsher gebruikelijk om je palmpasenstok weg te geven of te delen met iemand die bijvoorbeeld oud, ziek of verdrietig is. Misschien weet jij wel iemand die je met je stok wil verrassen.

Het complete projectlied vind je achter deze link.

Heel veel plezier met het versieren van je palmpasenstok en tot palmzondag.

De leiding van de zondagschool / kindernevendienst

Kerkdiensten

 • 18-11 | 09:30 Heilig Avondmaal
  Zittende viering
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. H.A. Heuver

 • 18-11 | 15:00 Heilig Avondmaal
  Met kerkradioluisteraars
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. H.A. Heuver

 • 18-11 | 18:30 Avondgebed
  Vooraf catechese
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland