Reisverslag Polen 27 – 29 maart 2015

Klik op deze link voor het foto album.

27 maart om 7.00 uur staat de bus van Henk van Doorn tuinen volgeladen op de dam bij Ies Bos en Irna Hoiting aan de van Haersoltelaan. Annet Kisman van de Branding is in alle vroegte uit Scherpenzeel  gekomen en sluit bij ons aan. Vol goede moede, uitgezwaaid door Duco vangen wij om 7.15 uur onze reis aan. Nysa, 1000 km verderop is onze eindbestemming van vandaag. Zoals al gezegd de bus zit vol, helemaal vol. Tasjes van de kinderen van de Branding voor kansarme kinderen in Nysa. Dozen met levensmiddelen voor het Klooster en voor de daklozen (we zijn er inmiddels achter dat ze dat  in Nysa soepkinderen noemen) een paasbrood en een liter chocolademelk.

De reis gaat meer dan voorspoedig. De bus rijdt lekker, het is niet druk op de weg en na rond 17.00 uur rijden wij Nysa binnen. 3 keer een sanitaire stop en 1 van 3 keer een lekker bakkie koffie gescoord.

We worden verwelkomd door Zuster Agaath. Ze spreekt vloeiend duits. Erg makkelijk want van de Pools begrijpen we nog minder dan nul. De bus wordt op de binnen plaats gereden door een zeer smalle poort (geen probleem voor ies die met ingeklapte spiegels en onze aanwijzingen de bus keurig door de poort rijdt), onze kamers worden gewezen, en om 18.00 uur worden we met z’n drieën in een prachtige ontvangstkamer neergezet voor het avondeten. De kamers zien er netjes en zeeeeeer schoon uit. Ik denk dat ze hier de hele dag poetsen….. we eten lekker en gezellig met z’n drieën. Zuster Agaath komt tijdens het eten met ons het programma van morgen bespreken. Om 8.00 uur ontbijt, na het ontbijt de bus uitladen (ze heeft hulp geregeld van 3 mannen), om 10.30 de kinderen en vanaf 11.00 uur de soepkinderen (de daklozen).

We vragen haar of ze nog wat nodig heeft buiten wat we mee hebben genomen. Want we hebben van gemeente leden uit Barneveld ook nog 130 euro mee om hier te besteden. Ze vraagt om levensmiddelen (koffie, thee, olie, suiker). Op dat moment weet ze nog niet dat wij de auto daarmee vol hebben zitten. We besluiten om wat voor iedere zuster apart te kopen. Na het eten gaan we dan ook het dorp in en kopen de  supermarkt leeg (voor iedere zuster een pakketje met een kaarsje, een handzeep, een douchefris, een creme. Een kar vol. We besluiten met kar en al naar het klooster te lopen. We zetten de kar op de binnenplaats en lopen weer naar het centrum waar een passie rondgang moet zijn. We stuiten op de Poolse versie van the Passion. We verstaan er natuurlijk niks van maar het is indrukwekkend om mee te maken dat all over the world het paasverhaal dezelfde essentie heeft en hetzelfde gevoel oproept.

Om 21.00 uur moeten we binnen zijn (dan gaat de deur op slot…..) en dat doen we braaf. We drinken nog een meegenomen glaasje zoete witte wijn (we hadden thuis al ontdekt dat we dat alle 3 lekker vinden), eten een nootje  kletsen gezellig  en zoeken dan rond 22.00 uur ons bed op. Tot morgen. 

Zaterdag 28 maart 2015

8.00 uur Fruhstuck. Omdat we niet weten of we uit onszelf wakker worden zetten we toch maar de wekker. Dat was niet nodig want om 6.45 wordt luid door het hele klooster aan de klokken gehangen…. BIM BAM. Wakker dus! Heerlijk ontbijtje, er wordt goed voor ons gezorgd. Na het eten starten we met de bus leeghalen: *tasjes voor de kinderen, extra schoolspullen voor de kinderen *tasjes voor het personeel (er koken hier ongeveer 15 vrouwen) *paasbroden voor de daklozen *levensmiddelen voor het klooster. We krijgen hulp, een tweetal mannen ziet ons bezig en helpt tot de bus leeg is.

Als de bus leeg is storten we ons op de tasjes voor de kinderen, voor de oudste groep stellen we een pakket samen met de schoolspullen (mappen, schriften, etui, potloden). en we doen er nog een spelletje bij die via een vader van de Branding meegekomen zijn. Er is genoeg voor iedereen. Om 10.30 is het tijd om soep uit te delen aan de daklozen en ons meegebrachte paasbrood en chocomelk. Ze zijn er erg blij mee. Het is raar om te zien dat er dus mensen rondlopen die geen huis hebben, geen geld om eten te kopen, zich niet kunnen douchen, en geen schone kleding aan kunnen doen. Brr die hakt erin! Fijn dat we ze blij kunnen maken, en ook al is het een druppel op een gloeiende plaat, het is wel een druppel en we zien aan hun reactie dat ze die druppel meer dan waarderen. Ies helpt met uitventen van de paasbroden en chocomelk, irna en annet lopen nog even naar de winkel. Er zijn meer zusters dan wij gisteravond hoorden en er zijn bij de kinderen nog een groepje studenten die altijd komen helpen en die we niet met lege handen naar huis willen laten gaan. Dan is het tijd om de kinderen te verwennen, maar eerst doen zij dat met ons. Er wordt voor ons gedanst en gezongen. Heel bijzonder. We lijken echt Sinterklaas en Zwarte piet. Alleen de kleur en kleding ontbrak. Verder had het alles van een gezellig 5 december feest. Ies en Annet mogen meedansen, Irna maakt daar foto’s van. Het is aandoenlijk (ja ook dat ies en annet mee dansten….) Wat ons opvalt (en het brengt Annet gelijk op een geweldig idee) is dat bijna alle kinderen dunne of kapotte schoenen aanhebben. Volgend jaar zitten er ook schoenen in de bus, Annet gaat het idee gelijk bespreken met haar collega’s als we thuis zijn.

 Als het dansen voorbij is worden de kinderen naar ons toegebracht en krijgt ieder zijn tas. En als je nooit een cadeau krijgt is dat  een mega ervaring.  De bleke snoetjes en bescheiden handjes hebben impact. Daarna kijken we nog even om het hoekje bij de kinderen die een warme maaltijd krijgen, 3 keer in de week is daartoe de mogelijkheid in het klooster en dat zijn voor veel van de kinderen de 3 warme maaltijden die ze krijgen in een week.

Daarna is het tijd om zelf te eten. Met het eten wat voor ons neer wordt gezet hadden we met gemak met zes man kunnen eten…..

Na het eten gaan we Zuster Maria ophalen (nadat Irna met ingeklapte spiegels de bus van de binnenplaats heeft afgereden)  voor haar middag van het jaar. Ze woont in het bejaardenhuis van het klooster in het dorp. Bij haar leveren we een doos en pakketten incontinentie materiaal af en gaan op pad.  Naar josef (een man van in de 50 die al 30 jaar op bed ligt met een dwarslaesie. Vader van 77 zorgt voor hem. Als je dat vergelijkt met hoe wij in Nederland patiënten met een dwarslaesie verplegen dan word je stil. Geen aangepaste rolstoel, geen aangepast bad, geen aangepast bed, geen orthese. Wat een bizarre gewaarwording. Op de vraag hoe het met hem gaat zegt hij dat het zwaar is. Vader kan het nauwelijks meer opbrengen om voor hem te zorgen (en dat vinden wij helemaal niet raar als je 77 bent en je hebt 0,0 hulpmiddelen om te zorg te verlenen). Na een klein half uurtje stappen we weer op. De doos van de familie Hooghiem en de brief van Wout van Schaik achterlatend. Of we de familie Hooghiem en Wout van Schaik hartelijk willen groeten. Op naar het volgende adres. Een paar oude bekende van zuster Maria. Daar gaan we even langs omdat Maria ze graag wil zien. We krijgen thee, koffie en taart (oh wat kunnen ze hier lekker cake/taart maken) en gaan weer verder. Op naar een vrouw met 4 kinderen die echt wel wat extra’s kan gebruiken (tasjes van school en een doos met levensmiddelen van Toos). Daarna naar Janosz, met vrouw en 5 kinderen en zijn moeder. Wat zijn de kinderen blij met de tasjes. En jawel er wordt weer meer dan goed voor ons gezorgd want ook hier kunnen we de taart/cake niet weigeren. Een erg slecht weekend als het gaat om calorie inname…..

We brengen zuster Maria weer naar huis, geven Janos nog wat schoolspullen voor zijn kinderen en zijn blij dat we met z’n drieën aan tafel zitten. Even rust en even alle indrukken binnen laten komen. Wat een dag, wat een belevenissen. Mooi en schrijnend tegelijk!

Na het eten gaan we naar onze kamers, lezen nog wat en gaan vroeg slapen. Ook hier zomertijd en of we voor 7 uur weg willen zijn, de zusters gaan dan met z’n allen naar de mis en sluiten de boel af.

Tot morgen, dan vangen wij de reis naar Barneveld weer aan!!

Zondag 29 maart 2015

Oeps, de wekker gaat om 5.30…. das best vroeg als ook hier de klok een uur vooruit is gegaan. Als we om even voor 6:00 naar beneden lopen trekt Zuster Agaath aan het touw van de klokken. Dit is echt heel erg slecht voor je gehoor……

Om 6.00 uur zitten we aan het ontbijt. De nonnen (ook al ben je 82 zoals zuster Agaath) zijn allang op en hebben voor ons het ontbijt al weer klaar gezet. Om 6.30 rijden we (weer met ingeklapte spiegels) de binnenplaats af. We nemen afscheid en om 6.45 rijden we Nysa uit, uitgezwaaid door zuster Agaath en nog een andere zuster die we nog niet eerder zagen. We zien de zon opkomen in Nysa, dat belooft een mooie dag te worden denken we (inmiddels weer thuis weten we beter).

De reis gaat voorspoedig, zelfs nog snellers als op de heenweg. Na 350 km een sanitaire stop, na 300 km een kopje koffie en dan nog 350 km en we rijden Scherpenzeel binnen. Alle 3 een flink stuk doorgereden en 9 uur laten als we zijn gestart is onze terugreis ten einde. Wat een regen een wind het laatste stuk, pfoe het lijkt wel herfst. Waar is de zon die we vanmorgen op zagen komen! 15.45 staan we bij Duco voor de deur.

Nadat we afscheid hebben genomen en uitgesproken dat dit echt voor herhaling vatbaar is, rijden Ies en Irna naar Barneveld. We laden op de van Haersoltelaan onze eigen spullen uit. Spullen voor Toos in een andere auto, bus aftanken en op naar Van Doorn tuinen. Henk is niet thuis. Sleutels door de deur, kadootjes uit Polen onder de overkapping en op naar Frau Toos en Herr Wim. Daar de laatste spullen weggebracht (een cake en paaskadootje uit Polen voor Wim en Toos en voor “Die Alte Frau”.  (90 jaar? Ze heeft heel wat afgebreid?) Toos je weet vast wie we bedoelen. 

En dan naar huis! Terugkijken op een prachtig, vermoeiend, indrukwekkend, bijzonder weekend in goed gezelschap!

Toos bedankt voor alles tot in de puntjes te organiseren! Annet en Ies bedankt voor jullie leuke aangename gezelschap!  Harmke,  Wilbert, Mireille, Henk, Peter, Gerard, Eppie, Wilma, Willy, Dick, Leonie, Marjan, Sylvia, Rens, wilma, Hetty, Atzo, Chris, Caro, Anne, Tim, Daniel, Rick, Kim, dank voor jullie reacties op FB en Twitter.

 

 

 

 

 

 

Kerkdiensten

 • 18-11 | 09:30 Heilig Avondmaal
  Zittende viering
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. H.A. Heuver

 • 18-11 | 15:00 Heilig Avondmaal
  Met kerkradioluisteraars
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. H.A. Heuver

 • 18-11 | 18:30 Avondgebed
  Vooraf catechese
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland