Evenwichtskunst

Collega Van Iperen heeft een mooi boek geschreven. Balanceren in de kerk heet het en daar gaat het ook over. Hoe een beweging de hele kerk wil hervormen, en tegelijkertijd een modaliteit wordt binnen de kerk. Hoe de beweging met één been buiten de kerk staat, doordat zij zich gevoed weet door een evangelische spiritualiteit, die vooral elders gevonden wordt en tevens loyaal is aan de protestantse kerk in al haar pluriformiteit. Dat vraagt soms heel wat kunst- en vliegwerk en Wilbert beschrijft mooi en  met veel respect hoe dat balanceren gaat, en hoe men soms ook de bocht uit dreigt te vliegen. Hij gebruikt daarvoor een zogeheten frame-analyse en ik vergelijk dat nu maar even met een lege schilderijlijst. Wanneer je die op armslengte van je lichaam houdt en er doorheen kijkt, zie je altijd maar een deel van het plaatje en kun je de werkelijkheid zo weer geven als het binnen jouw kader past. Zo zie je de prachtige ouderwetse boerderij met eeuwenoude bomen wel, maar de moderne schuren die er vlak naast staan net niet. Het beeld is idyllischer dan de werkelijkheid doet vermoeden.
Elke beweging maakt gebruik van ‘framing’, een manier om de werkelijkheid weer te geven. Dat gebeurt omdat een beweging mensen wil motiveren en mobiliseren (in beweging brengen). En dat is bij het Evangelisch Werkverband al niet anders. Wilbert toont overtuigend aan hoe het frame dat gehanteerd wordt, zeg maar de schilderijlijst, eruit ziet. Hij laat er de kracht en de zwakheid van zien.

Waar zijn eigen hart klopt wordt pas helemaal aan het eind van het boek duidelijk, waar we een citaat van Henk de Roest vinden dat weer teruggaat op Bonhoeffer: “het is een risico voor de leiding van elke christelijke gemeenschap, welke vorm zij ook heeft en hoe positief haar bedoelingen ook zijn, dat zij de droom meer liefheeft dan de realiteit.” (p. 258)
Wilbert houdt van de veelkleurigheid van de kerk en nodigt ieder uit om mee te dromen, zonder de (soms ook weerbarstige) realiteit uit het  oog te verliezen.
Een hartelijke felicitatie is ook hier op zijn plaats: Wilbert gefeliciteerd.
Evert van Leersum

Het boek Balanceren in de kerk Onderzoek naar presentie, profilering en receptie van het Evangelische Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland 1995-2010 is uitgegeven bij Boekencentrum en te verkrijgen in de boekhandel

Kerkdiensten

 • 27-01 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

 • 27-01 | 11:00 FRIS-dienst
  Inloop vanaf 10.30
  locatie: Bethelkerk
  voorganger:

 • 27-01 | 18:30 Oecumenische viering
  locatie: Catharinakerk
  voorganger: Pastor K. Donders

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland