Collecte 11 oktober -  voedsel productie in Rwanda – ZWO dienst

Hoe zou u zich voelen als je niet verzekerd zou zijn voor ziektekosten, je geen geld hebt om je kinderen naar school te laten gaan of afgesloten zou zijn van elektra? Je kunt het je eigenlijk niet goed voorstellen.  In Rwanda helpt de regering daar niet mee, maar moet je genoeg verdienen om dit soort dingen te betalen. Dat is heel lastig als je op een kleine akker werkt en maar net aan genoeg kan verbouwen om je gezin iedere dag te voeden.

In het kleine dichtbevolkte Afrikaanse land Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. Omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Veel boerengezinnen verbouwen maar één gewas op hun kleine perceel. Nauwelijks genoeg om hun eigen gezin te voeden. Rwandese zusters Diaconessen trainen daarom ieder jaar 150 van de armste boeren en boerinnen.


Tijdens de ZWO-dienst collecteren we niet voor een grootschalige ontwikkelingsproject, maar voor de training van een bepaald aantal boeren en boerinnen, zodat die met andere technieken meer opbrengst uit hun land halen. Een getrainde boer kan zijn daarna meer van de genoemde essentiële dingen wel betalen. Dat lijkt klein, maar betekent veel in het leven van mensen.  
Zusters Diaconessen leren de armsten betere methoden van landbouw.  Het gaat bijv. om de aanleg van terrassen, zodat vruchtbare grond niet kan wegspoelen.  Gebruik van irrigatie en wisselteelt is daarbij ook belangrijk. Vroeger verbouwden ze alleen zoete aardappels en bananen, nu veel meer gewassen: aubergines, paprika’s, bieten, bonen, uien en tomaten, die de boer ieder jaar van plek verandert. Ook weten ze na de scholing hoe belangrijk bomen zijn, bijv. om water vast te houden.  Ongeschoolde boeren worden ook gekoppeld aan ervaren collega’s in de buurt. Ze praten daarbij ook over milieubescherming, spaargroepen, gezondheid, gezinsplanning, man-vrouw-verhoudingen en huiselijk geweld. Na de training krijgen ze begeleiding in hun eigen dorp.

Samen zijn we de Kerk in Actie.  Wat kan KiA met uw bijdrage doen?

 • 19 euro: aanleg van een composthoop
 • 54 euro: aanschaf van gewassen per getrainde boer(in)
 • 160 euro: een boer(in) trainen
 • 700 euro: een boomkwekerij opzetten

U kunt bijdragen via de collecte of uw gift overmaken op NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. ‘kerk Rwanda’. Bedankt voor uw steun.
Kijk voor meer informatie eventueel ook op: www.kerkinactie.nl/kerkrwanda.

Kerkdiensten

 • 25-10 | 09:30 Kerkdienst
  Bijbelzondag
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. B.A.M. Luttikhuis uit Utrecht

 • 25-10 | 18:30 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. Marieke den Braber

 • 01-11 | 09:30 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. D. Atema

Alle kerkdiensten »

Emmaüskerk

Emmaüskerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

Immanuëlkerk

Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2020 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland