Steun voor kwetsbare gezinnen in Noord-Oeganda

Armoede, ziekte en huiselijk geweld maken het leven van moeders in Oeganda zwaar, ondanks dat ze de ruggegraat van hun samenleving zijn. Mothers' Union, het vrouwennetwerk van de Orthodoxe Kerk, wil hier verandering in brengen. Medewerkers bezoeken vrouwen in gebieden waar door de jarenlange burgeroorlog veel geweld is geweest. Het leven van vele gezinnen is hierdoor totaal ontwricht. Veel mannen drinken te veel en zijn gewelddadig. Vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met huiselijk geweld. Zij kunnen bij de medewerkers van Mothers’ Union samen met hun man relatiecursussen volgen, waarin ze leren elkaar te respecteren in hun eigen rol in het gezin. Ook geeft Mothers’ Union voorlichting over hiv/aids, traint ze vrouwen in het omgaan met conflicten en versterkt ze de positie van vrouwen in de kerk. Hierdoor voelen vrouwen zich gesterkt om een actievere rol te spelen in hun gezin, kerk en dorp.
Relatiecursussen
Vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met huiselijk geweld. Zij kunnen bij de medewerkers van Mothers’ Union samen met hun man relatiecursussen volgen, waarin ze leren elkaar te respecteren in hun eigen rol in het gezin. Ook geeft Mothers’ Union voorlichting over hiv/aids, traint ze vrouwen
in het omgaan met conflicten en versterkt ze de positie van vrouwen in de kerk. Deze activiteiten zijn zeer succesvol. Vrouwen voelen zich door dit netwerk gesterkt om een actievere rol te spelen in hun gezin, kerk en dorp.
Spaargroep
Armoede is een groot probleem in Oeganda. Mothers’ Union moedigt vrouwen aan zich aan te sluiten bij een spaargroep. Gezamenlijk wordt geld opzij gelegd waar men een beroep op kan doen bij acute nood. Ook worden voorlichtingsbijeenkomsten voor een heel dorp georganiseerd. De inwoners komen bij elkaar en horen van elkaars noden. Op deze manier is er oog voor de meest kwetsbare gezinnen en kunnen zij geholpen worden.
Persoonlijke verhalen
Silvia: "De komst van Mothers' Union naar mijn dorp heeft mijn leven veranderd. Mijn man dronk te veel en zijn handen zaten los. Ik ging hem zo veel mogelijk uit de weg. Dankzij de relatietraining van Mothers' Union is nu de drank de deur uit en respecteren we elkaar weer. Dat helpt enorm bij de dagelijkse zorg voor mijn acht kleinkinderen. Zij wonen bij ons omdat hun ouders aan aids overleden. Met hulp van Mothers' Union verbouwen we nu soja en sperziebonen waardoor we beter verdienen.
Inyairo Harriet: “In de training van Mothers’ Union leerde ik het huiselijk geweld thuis aan te pakken en hoe ik met mijn man kan praten over belangrijke zaken. Het heeft ons allebei sterker gemaakt. We gaan nu samen naar de kerk en verbouwen nieuwe gewassen. Van de opbrengst konden we een geit kopen en kunnen onze kinderen naar school. Samen werken we aan een mooie toekomst als gezin!”

Met deze collecte steunt u het werelddiaconale werk van Kerk in Actie zoals Mothers’ Union in Oeganda. Van harte aanbevolen!
Geeft u ook? Dit kan ook op NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. collecte 40dagentijd.
Helpt u mee om deze collecte tot een succes te maken? Hartelijk dank!

Kerkdiensten


 • locatie:
  voorganger:

 • 16-12 | 09:30 Kerkdienst
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. D. de Jong uit Voorthuizen

 • 16-12 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A.P. Spaa

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland