Steun de slachtoffers oorlogsgeweld in Oost Ghouta Syrië

Vanaf half februari is Oost Ghouta, een enclave net buiten Damascus, beheerst door oorlogsgeweld tussen door elkaar beconcurrerende milities, Al Qaida en de regeringstroepen. Ruim 20.000 strijders vormden, gesteund door een aantal arabische en westerse landen, een coalitie tegen de Syrische overheid. Over en weer bestoken ze elkaar waarbij aan beide zijden burgerslachtoffers vallen. Ondanks internationale oproepen tot een staakt-het-vuren of een gevechtspauze, gaat de strijd steeds op nieuwe plekken in alle hevigheid door. Velen zijn gedood en duizenden lopen nog steeds groot gevaar. Kerk in Actie werkt in Oost-Ghouta en vergelijkbare gebieden met lokale kerken en partner-organisaties die doen wat ze kunnen om de families te helpen.

Het merendeel van de bewoners in het getroffen gebied heeft toevlucht gezocht in één van de duizend ondergrondse schuilkelders. De 24-jarige Hamza stuurt soms sms-jes uit een kelder: “Het spijt me heel erg, maar ik kan nu niet reageren. Ik moet echt rennen naar een nieuwe schuilplek”. Hamza verplaatst zich van kelder naar kelder om de bombardementen te overleven, net als de andere burgers. "De mensen in de schuilkelders zijn er heel slecht aan toe. Er is geen eten of drinken", legt hij uit. "Vrouwen en kinderen zijn doodsbang. De kinderen smeken om een staakt-het-vuren zodat ze kunnen leven als normale kinderen."

Wat kerken nu (kunnen) doen: Het is moeilijk om mensen in oorlogsgebied hulp te bieden. Kerken kunnen, net als andere hulporganisaties, vanwege de hoge terreurdreiging niet zomaar gebieden als Oost-Ghouta in. “We staan klaar om te helpen in oorlogszones, maar moeten wachten tot ons toegang wordt gegeven tot het gebied. Net als hulpkonvooien van VN-agentschappen”, aldus Samer Laham van The Middle East Council of Churches, een belangrijke partner van Kerk in Actie. “Wel zijn we als kerken actief in aangrenzende plaatsen om mensen op te vangen”.

Een gebed: We bidden voor de mensen in Syrië die gebukt gaan onder bombardementen en mortierinslagen. Voor hen die vrezen voor hun leven. Voor de kinderen die niet weten hoe ze aan eten of drinken komen. Wijs ons wegen Heer om hulp te bieden. Laat mensen toch tot hun zinnen komen, zodat onschuldige slachtoffers kunnen worden geholpen, dat het leven terugkeert.
Dank U voor al die hulpverleners, zoals ook onze eigen broeders en zusters die klaar staan om hulp te verlenen zodra zich een gelegenheid voordoet om het gebied in te gaan.
Geeft U ze moed, vindingrijkheid en het geduld dat nodig is om effectief hulp te verlenen. Eerst aan de mensen die het geweld weten te ontvluchten en dan in het gebied zelf zodra dat mogelijk is. Zegent U hen nu zij klaar staan om met gevaar voor eigen leven hulp te verlenen, nu zo hard nodig. In Jezus naam, Heer van de vrede, Amen.

Wilt u de kerken in het Midden-Oosten ook financieel ondersteunen om getroffenen in Oost-Ghouta te helpen? Geef dan tijdens de collecte van 22 april 2018 of maak dan uw bijdrage over op NL 89 ABNA 0457 457 457 ter name van Kerk in Actie - Oost-Ghouta.

 

Kerkdiensten


 • locatie:
  voorganger:

 • 16-12 | 09:30 Kerkdienst
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. D. de Jong uit Voorthuizen

 • 16-12 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A.P. Spaa

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland