ZWO collecte 03 mei 2020 -  Opvang vluchtelingen op Lesbos in tijden van Corona crisis

 

Sinds eind 2019 laat de Turkse regering steeds meer vluchtelingen door richting de Griekse grens. Volgens afspraken tussen de EU en Turkije moeten zij worden teruggestuurd naar Turkije, maar in de praktijk komt hier vanwege lange procedures weinig van terecht. Ook op eilanden zoals Lesbos is de situatie daardoor weer extra gespannen, omdat daar al veel vluchtelingen voor lange tijd in uitzichtsloze situaties verblijven.


Intussen is ook nog eens het Coronavirus op Lesbos gearriveerd…… Maar hoe moet je je handen wassen, als er nauwelijks kranen zijn en je geen zeep hebt? Hoe moet je thuisblijven als je helemaal geen thuis hebt? Hoe houd je anderhalve meter afstand in een vluchtelingenkamp waar mensen op elkaar gepakt zitten? Op Lesbos is geen IC. Daar zijn geen mondkapjes. Daar is aan alles gebrek. Daar leven mensen afgesloten van de buitenwereld. Daar kan corona een dodelijke ramp zijn voor heel veel kwetsbare mensenlevens. Daarom is daar nú actie nodig,  we kunnen wat doen!

Een onzichtbaar virus is ons overkomen, we hebben dat niet in de hand. We kunnen alleen maatregelen nemen om de epidemie zo goed mogelijk op te vangen. Aan de vluchtelingenkampen kunnen we wél wat doen. Het is tijd dat we die mensen – en zéker de kinderen – gaan opvangen in Europa, op veilige plekken met voldoende water, zeep en ruimte. Waar medische voorzieningen zijn, ook voor hen. We kunnen wat doen. We kunnen de organisaties steunen die ter plekke actief zijn en hulp verlenen.  Want ook dáár mogen mensen niet alleen worden gelaten. Kijk naar hen om. We kunnen niet fysiek naar de kerk, we kunnen wel wat in de collecte doen. Bid en geef, opdat er intussen op Lesbos recht gedaan wordt aan onze medemensen, onze naasten in grote nood. 

Kerk in Actie heeft gelukkig al sinds 2015 via haar project ‘Opvang’ contact met haar Griekse partners, om ze te laten merken dat ze er niet alleen voor staan:  de Orthodoxe Kerk, de Grieks Evangelische Kerk en de NGO Borderline-Lesvos.   Borderline richt zich op noodhulp, eerste hulp en medische zorg voor deze vluchtelingen.
De Grieks Evangelische Kerk vertelt ook: “De situatie is rampzalig. Ondanks dat blijven we zorgen voor vluchtelingen in kampen. Al onze kerken zijn betrokken bij humanitaire initiatieven, ondanks dat de Griekse bevolking zich steeds meer verraden voelt door de EU. Op dit moment doen de problemen zich vooral aan de grenzen en in de kampen voor. De hele situatie is explosief en niemand weet hoe het af zal lopen. Alles wat er gebeurt is verschrikkelijk en onrechtvaardig, ook voor de grieken. We bidden dat de Heer wijsheid zal geven aan de Griekse en Turkse regering en de leiders van de EU. Blijf alsjeblieft bidden voor de hele situatie."

U kunt u dit werk steunen door uw bijdrage over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Vluchtelingen Lesbos' of doneer online via www.kerkinactie.nl/lesbos. Hartelijk dank!

Voor digitaal collecteren klik hier. Let op: de tikkies 1e collecte gaan pas werken voor bovengenoemd doel, zodra het doel van ZWO / Lesbos er bij staat!!  Dat zal zaterdagavond 02 mei zijn of zondagochtend 03 mei 2020 en blijft dan 1 week geldig tot volgende zondag.

Kerkdiensten

Alle kerkdiensten »

Emmaüskerk

Emmaüskerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

Immanuëlkerk

Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2020 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland