Collecte 24 december 2018 – kerstlicht voor Syrische kinderen

De Syrische bevolking lijdt al sinds 2011 onder een extreem gewelddadige burgeroorlog. Meer dan de helft van de Syrische bevolking is op de vlucht geslagen, op zoek naar veiligheid: zo’n 7 miljoen mensen binnen Syrië zelf en bijna 5 miljoen mensen naar nabijgelegen landen als Libanon, Jordanië, Irak, Turkije, Egypte. Het is één van de grootste vluchtelingendrama’s in de recente geschiedenis. Buurlanden, met name Libanon, Jordanië en Turkije, worstelen om alle nieuwkomers op te vangen.  De vluchtelingen daar leven in extreme armoede. 

Kerk in Actie steunt via het ACT Alliance netwerk kerken en kerkelijke organisaties in Libanon en Jordanië. Zij delen voedselpakketten uit en helpen ontheemden bij het zoeken naar onderdak en werk. Ook zorgen deze kerken en organisaties dat vluchtelingenkinderen onderwijs volgen en bieden zij psychologische hulp. Verder delen zij medische en hygiënepakketten uit en verbeteren zij drinkwater- en sanitaire voorzieningen. 

De 7 miljoen ontheemden in Syrië hebben gebrek aan alles. Door de enorme inflatie van de munt en doordat traditionele aanvoerlijnen niet meer functioneren, zijn de voedselprijzen sterk gestegen. Naar schatting lijden meer dan 5 miljoen mensen in dit kapotgeschoten land honger. Voedsel is een van de grootste noden. Daarnaast is weersbestendig onderdak prioriteit, onder meer in gebieden die dankzij een tijdelijke wapenstilstand weer wat rustiger zijn en waar mensen naar terugkeren. Vluchtelingkinderen zijn extra kwetsbaar. Zij gaan niet meer naar school en worden er vaak op uitgestuurd om het gezinsinkomen aan te vullen. Bovendien hebben zij vaak de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt.


In Syrië is het bieden van noodhulp aan ontheemden een grote uitdaging. Hulporganisaties zijn afhankelijk van de overheid voor toegang tot getroffen regio’s. Kerken hebben relatief veel vrijheid: zij zijn aanwezig in gebieden die voor andere hulporganisaties niet altijd bereikbaar zijn en zitten tot in de haarvaten van de samenleving. Kerken zijn inmiddels na het

Rode Kruis de grootste hulpverlener in Syrië. Kerk in Actie steunt hen van harte. U ook ?

Namens de kerken in Syrië, Libanon en Jordanië en namens de vluchtelingen die zij helpen, willen wij u hartelijk bedanken voor uw betrokkenheid bij dit werk en uw bijdragen.

Kerkdiensten

 • 27-01 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

 • 27-01 | 11:00 FRIS-dienst
  Inloop vanaf 10.30
  locatie: Bethelkerk
  voorganger:

 • 27-01 | 18:30 Oecumenische viering
  locatie: Catharinakerk
  voorganger: Pastor K. Donders

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland