Collecte 07 april 2019: Rwanda 25 jaar na de genocide

Vijfentwintig jaar geleden werden één miljoen Rwandezen vermoord. De jongvolwassen Rose Mukankaka overleefde deze genocide, maar verloor haar ouders, broers en zussen. Ze besloot kinderen die tijdens de genocide wees waren geworden, onder te brengen in pleeggezinnen. Zo ontstond de organisatie Mwana Ukundwa, wat ‘geliefd kind’ betekent.  Dit is een organisatie die zich inzet voor de vele weeskinderen in Rwanda.  Zij zoekt opvangfamilies voor deze kinderen, en regelt onderdak en scholing voor kindgezinnen.

Mwana Ukundwa heeft inmiddels drie vestigingen (in Kigali, Butare en Kibuye) waar totaal er zo’n 2.400 kinderen en hun opvanggezinnen begeleid worden. Het is de enige Rwandese organisatie, die voorlichting over hiv/aids geeft aan jonge kinderen.
Rwanda telt bijna 230.000 weeskinderen. Tijdens de oprichting in 1995 waren kinderen vooral wees door de genocide. Tegenwoordig zijn de meesten wees door aids. Mwana Ukundwa besteedt daarom veel aandacht aan aidsvoorlichting. De medewerkers geven voorlichting over hiv/aids aan de leraren en leerlingen van de vijf betrokken scholen, districtsbestuurders en predikanten. De organisatie heeft boekjes uitgebracht over huiselijk- en seksueel geweld. Ook organiseert men seminars over allerlei thema's.

Persoonlijk verhaal van Fortune, pleegmoeder: 
“Toen Clarisse haar ouders aan aids waren overleden, is ze bij mij komen wonen. Maar ik kreeg zelf ook aids. Ik was te ziek om voor Clarisse te zorgen. Mwana Ukundwa nam haar tijdelijk op. Dat was fantastisch, want ik dacht dat ik dood zou gaan. Toen de aidsmedicatie begon te werken kon Clarisse weer bij mij wonen. Later heb ik ook Jeanette onder mijn hoede genomen. Als ik sterf zal ‘mama Rose’ mijn meisjes opvangen. Dat is een grote opluchting. Zij is onze beschermengel!”

Steun dit werk:   Maakt  u dit werk mede mogelijk? Geef aan de collecte of maak uw bijdrage over via NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. collecte o.v.v. projectnummer ´Z 009061´. Alvast bedankt voor uw steun en uw betrokkenheid.

In de 40dagentijd leven we toe naar het feest van een nieuw begin. We delen Jezus’ liefde met mensen, dichtbij en ver weg, en helpen om een nieuw begin te maken. Kijk voor meer informatie over onze projecten op www.kerkinactie.nl/40dagentijd

Kerkdiensten

 • 28-04 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. J.P.E. Breure uit Voorthuizen

 • 28-04 | 18:30 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Groeneveld uit Lunteren

 • 05-05 | 09:30 Kerkdienst
  locatie: Bethelkerk
  voorganger: Ds. J.J. Esveldt

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland