Logo HOOP

Verslag projectreis Roemenië: 12-16 maart 2014

Woensdag 12 maart

Om 9.30 uur vertrekken Marijke Sennema, Gre de Gijdt, Hans Bot en Irna Hoiting op weg naar Dortmund, vandaar uit vliegen we naar Cluj in Roemenië, alwaar we onze projectreis gaan starten. Aan tafel met Ds. Istvan KovicsOm 18.30 komen we aan in het hotel met onze gehuurde auto. Goed hotel, alles ziet er schoon en netjes uit. We eten met Ds Istvan Kovics. Verhalen van vorige reizen worden weer verteld. We krijgen het over werkgelegenheid in Roemenië, de zorg komt langs (nog altijd corrupt, onder de tafel betalen). Na afscheid te hebben genomen en de afspraak gemaakt dat we elkaar zaterdag nog een keer treffen gaan we slapen. Morgen vroeg op. 7.30 in de auto. Speciaal voor ons wordt om 6.45 het ontbijt geserveerd.

Donderdag 13 maart

Om 7.45 zitten we in de auto, richting dokterspost. Iets later dan gepland. Ontbijt uitserveren is een hele klus, alles gaat hier wat langzamer dan in Nederland. Niks mis mee om dat even te ondergaan. Reis gaat voorspoedig, om 10.05 schudden we Vlad de hand en worden we welkom geheten in de dokterspost. Vader is er ook. We spreken onder het genot….. van koude koffie (Hans, Marijke, Gre) en lekkere hete thee (Irna) over de dokterspost en de wel of niet georganiseerde zorg in Roemenië. Het afgelopen jaar heeft de vader van Vlad geïnvesteerd in elektriciteit, kachel en het dak. Er staan nog meer wensen op het lijstje. De laptop waar op gewerkt wordt is oud en zeer traag. Het is wel de bedoeling dat hij de cliënten registreert in een digitaal systeem. Daarnaast wil hij graag een mobiel ECG apparaat en moeten er nieuwe bureaus komen. Deze laatste heeft hij al besteld. We smikkelen van de zoete en harte bladerdeeg hapjes die voor ons gemaakt zijn, drinken nog wat en gaan dan samen met Vlad naar het hospice. Dit is een project wat we nog niet sponseren maar waar onze aandacht voor gevraagd is door de dokterspost. Daar aangekomen ontmoeten we Viorel, een bevlogen man die een aantal jaar geleden begonnen is met het opvangen van patiënten die uitbehandeld zijn in het ziekenhuis maar geen huis hebben. Maar ook geen uitkering of pensioen. In korte tijd weten ziekenhuizen hem te vinden en heeft hij nu in 7 huizen 125 patiënten, cliënten, bewoners onder zijn hoede. Met 12 man/vrouw personeel runnen ze de tent die op 3 plekken in de omgeving is georganiseerd, alles volledig door giften in stand gehouden. Als hij ons rondleidt wordt het al gauw duidelijk dat het niet gaat om een hospice, maar dat het een huis is waar zorg wordt geleverd aan mensen met een GGZ achtergrond, demente bejaarden, verstandelijk beperkten, en ernstig zieken. Het is bed bad en brood en een hoop liefde wat hier gegeven wordt. Het is even schrijnend als ontroerend. En een ieder lijkt echt gelukkig. Viorel wordt op handen gedragen. We rijden dan naar Aiud. Inchecken in het hotel (wederom prima hotel) en dan op naar Miraslau. Daar wacht ons een zeer warm welkom. De predikant en de kerkenraad en nog wat gemeente leden hebben hun uiterste best gedaan om ons een heerlijk maaltijd voor te zetten. In een grote pan aan 3 stokken op een open vuur pruttelt de hele middag purkult, een soort goulash maar dan zonder aardappelen. Samen met een voorgerecht en heerlijke koekjes na rollen we nog net niet de kerk uit. Een goed gesprek gevoerd over nut en noodzaak van het onderhouden van de contacten (zeker mee doorgaan) en het geven van support (we redden ons wel maar we hebben nog wel wensen). Nadat we de nationale liederen hebben uitgewisseld (jawel, we hebben echt met z’n vieren het Wilhelmus gezongen) een groepsfoto hebben gemaakt, reizen we af naar Aiud.

Vrijdag 14 maart

Om 8.30 uur zitten we aan een heerlijk ontbijt, wat we al om 8.00 uur besteld hebben. Take your time! Na het ontbijt stappen we in de auto voor een autorit van 260 km naar Brasov. Onderweg stoppen we in Sibiu. Na een bakkie koffie/thee gaan we weer verder en komen we om 13.30 in Brasov aan. Waar we meer dan hartelijk worden ontvangen. Nadat we de kerk (met de antipendium uit Barneveld) en de rest van House of Hope hebben bekeken, lunchen we (phoe ze lunchen hier stevig) Het was heerlijk. Daarna door naar Nikodemus, waar we hartelijk ontvangen worden door Laios. Indrukwekkend hoe je met minimale overheidssteun een prachtig bejaardenhuis/ verzorgingshuis op kunt bouwen. Kwaliteit goed, huisvesting goed (op het dak na….), financiën op orde. Petje af, respect. We spreken over de financiële toestand van Nikodemus, de bemoeienissen van de overheid (geen geld geven maar wel boetes uitdelen omdat bij een controle altijd wel wat gevonden wordt (inspectie voor gezondheidszorg, brand), corrupt…. Er wordt nogmaals benadrukt hoeveel we doen voor hen. Maar ze doen er zelf ook veel aan. 4800 euro verkoop van de kleding en nog eens 3000 bij de rest verkoop. 1400 voor lakens en dekens!! Daarna even in de stad gekeken (panorama uitzicht) en daarna door naar een restaurant waar we heerlijk hebben gegeten met het predikantsechtpaar uit Brasov, Miklos en Csilla. Morgen om 8.00 uur vertrekken naar Gerla!!

Zaterdag 15 maart

Nadat we heerlijk hebben ontbeten in Brasov, vangen we de lange reis aan 360 km. Niet voordat we even in de opslag hebben gekeken waar alle dozen klaar staan voor de volgende verkoop. Gift kinderziekenhuisPrachtige omgeving mooie bergen. Onderweg een bakkie koffie/thee op een terras volop in de zon. Daarna het volgende stuk. Vlak voor Cluj lunchen we, een lekkere bak soep (soep kunnen ze hier echt wel maken!). Dan op naar Gherla waar we om 15.00 uur aankomen. Dodo en dr. Utiu staan ons al op te wachten. We praten over het kinderziekenhuis. As maandag krijgen ze controle (een soort inspectie voor de gezondheidszorg) en alles moet spik en span zijn. Het geld wat we nu achterlaten wil dr. Utiu weer gebruiken voor astma medicijnen. Kinderen met astma krijgen een behandeling van ongeveer 6 maanden. Medicatie daarvoor is niet regulier en wordt niet vergoed. Ongeveer 100 euro voor de hele periode. We worden rondgeleid. Voor mij (nog nooit eerder geweest) zijn het echt indrukwekkende dingen we zien. Het is op zich een meer dan mooi ziekenhuis, maar als ik het vergelijk met Nederland, woh wat een verschil. De medicijnkasten uit Nederland zijn ze erg blij mee. Goed om te zien hoe ze met weinig middelen de boel op de rit houden. Eind van de middag stappen we weer in de auto, we krijgen nog een kadootje Dr. Utiu wil op deze manier haar dank over brengen. Op naar het B&B te in Cluj Om 19.15 vertrekken we naar het centrum om daar met Istvan en Reka te eten. Echt gezellig. Met de taxi weer naar huis. Het weer is inmiddels compleet omgeslagen. Hadden we tot vanmiddag stralende zon, vanavond kwam de regen met bakken uit de lucht.

Zondag 16 maart

Na een lekker ontbijt in het B&B vertrekken we richting Bontida. We zijn op tijd bij Janos en Marika voor een bakkie koffie voor de dienst (5 minuten later de kerkdienst beginnen is hier ook niet erg). Er is plaats voor ons gereserveerd in de kerkzaal (in de winter is er geen kerkdienst in de kerk, te koud. Bovendien zijn ze de kerkzaal aan het opknappen). We maken de kerkdienst mee. Bijzonder om elkaars taal niet te kennen maar wel het gevoel te hebben dat we het over dezelfde dingen hebben. Het is een diaconale dienst. Er is een regionale diaconale stichting. Twee projecten worden (met foto's ondersteund) verteld; Naschoolse kinderproject, waar Roemeense en Hongaarse en Roma kinderen welkom zijn, kinderen met een hele grote sociale achterstand. Iedere schooldag van 12.00-17.00 uur. Inclusief maaltijd. Ze leren de kinderen met elkaar omgaan, huiswerk maken, maar ook handen wassen... Het andere project is een thuiszorg project, twee verpleegsters gaan op de fiets (die uit Nederland komt) ouderen langs die erg ziek zijn! En leveren daar een soort palliatieve zorg. Een prachtig project. We krijgen nog een aandenken door de kinderen gemaakt. Tijdens het eten praten we over het verschil tussen Hongaren en Roemenen, over de diaconale projecten van de kerk, we praten met de kinderen, en eten lekker, heel erg lekker. Time flies when you’re have fun. Voordat we het weten is het 15.30 en moeten we gaan. Op naar het vliegveld. Auto inleveren, alles is oké. Nog een bakkie en dan door de douane. Op de heenweg mochten onze schoenen aanblijven maar nu waren ze toch echt te gevaarlijk voor woorden en moesten ze uit. Het vliegtuig heeft 30 minuten vertraging. Om 20.30 voet op Nederlandse bodem. Ook weer lekker, thuis!!!

We kijken terug op een meer dan bijzondere reis met waardevolle momenten!

Kerkdiensten

 • 27-01 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

 • 27-01 | 11:00 FRIS-dienst
  Inloop vanaf 10.30
  locatie: Bethelkerk
  voorganger:

 • 27-01 | 18:30 Oecumenische viering
  locatie: Catharinakerk
  voorganger: Pastor K. Donders

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland