Logo HOOP

Verslag van het hulptransport naar Roemenië 2012.

Van 22 t/m 27 oktober was het transport gepland, omdat we in die week over een gesponsorde truck konden beschikken. Maar kort daarvoor bleek dat 23 oktober een feestdag in Hongarije is en dan mag je niet met een vrachtauto op de weg komen. Hierdoor moesten we onze planning aanpassen en al zaterdagmiddag 20 oktober vertrekken. Zaterdagmorgen de oplegger laden kon dus ook niet doorgaan, dit moest verzet worden naar vrijdagavond. Als klap op de vuurpijl bleek bij controle van de truck op de brug dat het onverantwoord was met deze truck de reis naar Roemenië (2200 km) te ondernemen. Gelukkig konden we op het laatste moment nog een andere truck huren. Het laden van de oplegger op vrijdagavond ging heel voorspoedig, er waren wel zo’n 20 mensen om te helpen. Alle goederen waren in de voorgaande weken al uitgezocht en klaar gezet en zo veel mogelijk naar één locatie gebracht, zodat we in 3 uur tijd alles in goede volgorde erin hadden zitten.

Zaterdag rond de middag reden we Barneveld uit. We wilden om een uur of elf de laatste parkeerplaats (Donautal) voor de grens met Oostenrijk bereiken. Dat lukte prima, alleen was er op die parkeerplaats geen plek meer voor ons. Op zaterdag mag je in Oostenrijk na 15.00 uur niet meer rijden, daarom waren velen ons al voor en was het vol. Dus de snelweg maar weer op, bij de eerste afslag terug richting Nederland en aan de andere kant van de weg vonden we op Donautal nog een plekje. Natuurlijk hebben we zondagmorgen lekker uitgeslapen, gegeten, gelezen, gewandeld en wat gekletst. ‘s Avonds om tien uur mag je weer rijden en dat hebben we ook gedaan. Het werd echt een inspannend nachtje, het was namelijk erg mistig en vooral in Hongarije op de lokale wegen is dat lastig rijden. We zijn bij Gyula Roemenië binnen gereden. Ging vlot, misschien 10 minuten oponthoud; dit is een voordeel bij kleine grensovergangen. Rond twaalf uur ’s middags kwamen we aan bij ons eerste adres in Hidiselu de Sus, een dokterspost voor de wijde omgeving.

Lossen in BontidaNa een mooie rit (zon en omgeving) naar Cluj, valt het niet mee de stad door te komen. Het is iedere keer een belevenis wat er weer opengebroken is en welke omleiding ze bedacht hebben. Rond half vijf komen we in Bontida aan en worden door de vrouw van ds. János, Marika, welkom geheten. Hierna lossen we de goederen. Ook de goederen voor Gherla worden hier neergezet, die worden later opgehaald. Deze week is er een uitwisseling met een jongere groep (18 personen) uit Goor, begeleid door de dominee, ze logeren bij families in de omgeving. Heel bijzonder was, dat één van de jongeren in de omgeving van Bontida was geboren, maar als baby was afgestaan en geadopteerd. Hij was op dit moment niet op zoek naar zijn familie, maar gewoon met de uitwisselingsreis mee. Het is wel gemakkelijk, dat we met ds. János in onze eigen taal kunnen spreken. Het werd nog een gezellige avond en onze moeheid en hoofdpijn verdween. Minder was dat we 's nachts in de truck wakker werden van de kou; gelukkig hadden we nog dekens in de oplegger. Na een ontbijtje in de truck en koffie "met" bij János, vertrekken we om negen uur naar Miraslau. Er is een nieuwe rondweg rond Cluj (Bypass) aangelegd; een hele verbetering.

Om een uur of elf komen we bij ds. Kiss in Miraslau aan. De taal is hier een probleem; we hebben altijd een tolk nodig, want de dominee spreekt alleen Hongaars. Nu was er een gemeentelid bij die goed  Engels sprak. Ook hier staat na het lossen weer een gedekte tafel klaar waar we met z'n allen een Hongaarse maaltijd gebruiken. Nadat we de opgeknapte kerk bekeken hebben, rijden we door naar Brasov. Na een mooie rit door het Roemeense landschap parkeren we de truck om een uur of zes op de losplek, vlakbij het bejaardenhuis "Nikodemus". Arpád staat ons al op te wachten en brengt ons naar het kerkelijk centrum "Huis der Hoop". Hier kunnen we de nacht doorbrengen en weer eens lekker douchen. ‘s Avonds neemt Arpád  (manager van 'Huis der Hoop') ons mee voor een wandeling  om de oude vestigingsmuur  van de stad en genieten we  in één van de restaurants van  een specifieke lokale maaltijd.

Lossen in MiraslauMet hem hadden we een  gesprek over het transport, met name de kosten hiervan; het op het laatste moment nog moeten huren van een truck, de dieselprijs, de wegenbelasting e.d.  Daarom vroegen we hem: wat heeft jullie voorkeur - dit transport (ongeveer 50m3 goederen) of b.v. 1500 Euro contant? Het antwoord was duidelijk: dit transport geeft ons veel meer en wat belangrijk is, veel mensen van de kerkelijke gemeente zijn er bij betrokken. De verkoop van kleding via het winkeltje loopt wat minder, maar we hebben 4 keer per jaar een soort markt hier in het kerkelijk centrum en daar kan iedereen jullie goede kwaliteit kleding kopen voor een lage prijs. Dat loopt als een trein door mond op mond reclame. We kennen de meeste mensen die komen en weten vaak wie het financieel moeilijk hebben (er is veel werkloosheid) en die kunnen we helpen met (gratis) kleding of andere zaken. Volgens ons (de chauffeurs) is het ook voor de gemeenschap in Barneveld een goede zaak dat veel mensen betrokken zijn bij de projecten in Roemenië, dat we niet alleen maar geld doneren, maar de projecten ook regelmatig bezoeken. Onze voorzichtige conclusie is, dat de hulptransporten voorlopig nog wel door zullen gaan en we hopen dat we ons steentje daar ook aan bij kunnen dragen. Woensdagmorgen laden we de goederen over in twee kleinere vrachtwagens. Onze vrachtwagen is te breed en te hoog om bij het bejaardenhuis bij de opslag te komen. Hierna nemen we een kijkje bij de uitbreiding van het bejaardenhuis en het huis voor de crisisopvang van vrouwen. Na enkele bakjes koffie met... beginnen we om half elf aan de terugreis.

Na een mooie en voorspoedige reis komen we om zes uur via Oradea bij de grens aan en kunnen we achter aan sluiten. (lengte 2 km?) De Roemeense en Hongaarse douane controleren één voor één alle vrachtwagens en bij vrachtwagens met lading gaat de achterdeur open en wordt met een zaklamp de vrachtwagen geïnspecteerd. Wij moeten gewoon aansluiten al hebben we geen vracht. Het heeft ons meer dan twee uur oponthoud opgeleverd. Deze keer hebben we helaas geen terugvracht kunnen krijgen; wel zou het gelukt zijn als we enkele dagen konden wachten en ook in het geval we een oplegger met vaste wanden en geen zeil hadden gehad. Daarna hebben we lekker doorgereden en konden we om twee uur 's nachts bij de grens Hongarije/ Oostenrijk nog een plaatsje vinden. We zijn die nacht vaak gestoord; veel komende en gaande vrachtwagens op deze plek, maar we zijn toch uitgerust vertrokken op de geplande tijd. Nadat onze 9 uur rijden erop zat, zijn we een parkeerplaats opgereden. We hebben er wel een stuk of drie gehad, allemaal vol en elke keer waren we weer blij dat we er af waren, zo nauw was alles. We hebben toen besloten om door te rijden, in de omgeving van Keulen zou er wel plek zijn, dachten we, maar daar kregen we te maken met files, vanwege een ongeluk en een wegversmalling. Op een bepaald moment zaten we al bijna bij Oberhausen en hebben we maar besloten om lekker door te rijden naar Barneveld. Het thuisfront ging ervan uit dat we pas vrijdag thuis zouden komen, daarom hebben overnacht in de truck aan de A30. Vrijdagmorgen reden we om 10 uur Barneveld binnen, we tankten de truck vol bij Van Reenen Transport, leverden de oplegger in bij BOS Trailers en de truck bij Firma Roordink en om 12 uur, zes dagen na vertrek waren we weer thuis.

Dank, vooral ook namens de mensen in Roemenië, aan een ieder die meegeholpen heeft om dit transport mogelijk te maken.

De chauffeurs Peter en Evert.

Kerkdiensten

 • 27-01 | 10:00 Kerkdienst
  locatie: Immanuëlkerk
  voorganger: Ds. A. Nicolai

 • 27-01 | 11:00 FRIS-dienst
  Inloop vanaf 10.30
  locatie: Bethelkerk
  voorganger:

 • 27-01 | 18:30 Oecumenische viering
  locatie: Catharinakerk
  voorganger: Pastor K. Donders

Alle kerkdiensten »

Kerkelijk centrum Bethelkerk

Kerkelijk centrum Bethelkerk
Groen van Prinstererlaan 2
3771 CD Barneveld
tel: 0342 - 440584
Op Google Maps 

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk

Kerkelijk centrum Immanuëlkerk
Achterdorpstraat 5
3772 CC Barneveld
tel: 0342 - 415669
Op Google Maps 

© 2012 Protestantse Gemeente te Barneveld | Contact | Sitemap

 

De Protestantse gemeente te Barneveld is een
onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland

  Protestantse Kerk Nederland